Annons
Nyheter

Erdogan lovar: Lönelyft med 45 procent

Turkiet • Publicerad 9 maj 2023
En kvinna tar en selfie framför ett valplakat inför helgens val.
En kvinna tar en selfie framför ett valplakat inför helgens val.Foto: Khalil Hamra/AP/TT

Inför helgens turkiska val utlovar president Recep Tayyip Erdogan rejäla löneökningar för landets statsanställda – även om de knappt hänger med inflationen i valutakrisens Turkiet.

– Med detta kollektivavtal höjer vi lönerna 45 procent, vilket innebär att statsanställdas minimilön ökar till 15 000 lira, säger han enligt turkiska medier.

Annons

Det motsvarar cirka 7 800 svenska kronor i månaden, och omfattar 700 000 löntagare. Löftet presenterades vid ett tal i Ankara där Erdogan lovade att "landets invånare inte ska krossas under inflationstrycket".

Å andra sidan ligger Turkiets inflation för närvarande på 43 procent. Den höga takten brukar av ekonomer förklaras med Erdogans motstånd mot att centralbanken ska höja landets styrränta, och har inneburit stora påfrestningar för den turkiska ekonomin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons