Annons

Erdogan: Putin redo förlänga spannmålsavtal

Rysslands president Vladimir Putin har gått med på att förlänga avtalet om spannmålsexport som löper ut nästa vecka. Det säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Uppgifterna har dock inte bekräftats av Kreml.
Ukraina • Publicerad 14 juli 2023
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger till reportrar att Ukraina får fortsätta att exportera spannmål. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger till reportrar att Ukraina får fortsätta att exportera spannmål. Arkivbild.Foto: Pavel Golovkin/AP

– Vi förbereder för att välkomna Putin i augusti och vi är överens om förlängningen av Svarta havets spannmålskorridor, säger Erdogan till reportrar.

Men Erdogans påståenden bekräftas inte av Kreml på en fråga från ryska nyhetsbyråer.

Annons

– Det finns inget uttalande om detta från rysk sida, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Avtalet förhandlades fram med hjälp av Turkiet och FN förra sommaren och tillåter Ukraina att exportera spannmål från tre ukrainska hamnar, Odessa, Juzjne och Tjornomorsk.

Putin hade hotat med att inte förlänga avtalet, som löper ut 18 juli, eftersom det "inte tillvaratar Rysslands intressen av att exportera jordbruksprodukter och gödning", som han uttryckte det i en intervju i statlig rysk tv.

FN:s generalsekreterare António Guterres skickade i veckan ett brev till Putin där han skriver att han vill verka för att hindren undanröjs för Rysslands export av gödselmedel.

Spannmålsavtalet har tillåtit Ukraina att frakta mer än 32 miljoner ton spannmål förbi ryska krigsfartyg i Svarta havet. En stor del av spannmålen har gått till människor i utvecklingsländer i Afrika och Mellanöstern. En blockering av exporten skulle med all sannolikhet driva upp livsmedelspriserna och medverka till en global livsmedelskris.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons