Annons
Nyheter

Enkronan blir kopparpeng

Mindre, lättare och kopparfärgade. Sveriges nya mynt, som kommer 2016, ska bli miljövänliga.
Nyheter • Publicerad 11 september 2012
Foto: Sveriges riksbank

Riksbanken har nu presenterat de nya mynt som ska börja gälla om fyra år. En kopparfärgad enkrona ersätter dagens silvriga. En ny tvåkrona införs, även den kopparfärgad, och femkronan får samma guldfärg som tiokronan. De nya mynten blir avsevärt lättare än dagens.

– Men de får ändå en viss tyngd för att inte kännas som leksakspengar, säger Peter Egardt, ordförande i riksbanksfullmäktiges beredningsgrupp för de nya mynten.

Annons

Silver uteslutet

För dem som minns kopparslantar i 1-, 2- och 5-öresvalörer kan de nya kopparfärgade mynten, som dessutom är lättare, kännas en aning billiga. Men silverfärgade mynt är uteslutna, enligt Riksbanken.

– Ska man ha silverfärgade mynt är nickel ofrånkomligt. Så kopparfärgen är nödvändig för att uppnå miljövinsten, säger Peter Egardt.

Den samlade vikten av alla dagens mynt, omkring 15 000 ton, är också en del av miljöproblemet. Därför blir de nya mynten avsevärt lättare. Enkronan kommer exempelvis väga hälften så mycket som dagens. Och med en ny tvåkrona behövs färre mynt, så antalet mynt kan minska. Dessutom blir de nya mynten billigare för Riksbanken. De nya mynten, som köps från det finska myntverket, beräknas kosta ungefär en tredjedel av vad dagens mynt kostar.

Som "peanuts"

Men de nya kopparmynten fick ett svalt mottagande när TT visade dem för folk på stan.

– Jag tycker definitivt inte om att ha en- och tvåkronor i koppar. Det känns som "peanuts", säger Kerstin Boettge, pensionär från Täby.

De fyra åren fram till introduktionen ska bland annat användas till att ge handlare och andra tid att ställa om automater och annat till de nya myntens vikt och format. Dessutom krävs en gedigen informationsprocess.

– Vi lägger jättemycket krut på att informera så att folk inte ska tro att det är förfalskningar när de nya mynten introduceras, säger Christina Wejshammar som är chef för Riksbankens enhet för kontantförsörjning.

De nya mynten

De nya mynten, en-, två- och femkronorna, har formgivits av konstnären Ernst Nordin på temat sol, vind och vatten. På enkronan finns en stiliserad korona som symboliserar solens strålar, på tvåkronan vindvirvlar och på femkronan vågor.

Silverfärgade mynt försvinner ur de svenska portmonnäerna. De nya mynten blir koppar- eller guldfärgade.

De nya mynten blir avsevärt lättare än dagens och dessutom mindre.

Den nya tvåkronan ersätter – faktiskt – ett existerande, men mycket ovanligt tvåkronorsmynt.

Källa: Riksbanken.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons