Enighet om eldupphör i Ukrainakonflikten
När Zelenskyj, Rysslands och Frankrikes presidenter Vladimir Putin och Emmanuel Macron samt Tysklands förbundskansler Angela Merkel tog plats vid förhandlingsbordet i Élyséepalatset i Paris var det utan handskakningar och utan några större leenden. Men när ledarna sedan åter visade sig var de försiktigt positiva.
– Vi hittade inte en mirakellösning, men vi har kommit en bit på vägen, sade Macron på en presskonferens och lade till att framsteg gjorts inom områdena "fångutväxling, tillbakadraganden och förtydligande om eldupphör".
Mer konkret kom ledarna överens om totalt eldupphör i östra Ukraina före nyår och att båda sidors väpnade styrkor ska lämna konfliktzonen till mars nästa år. Dessutom kom de överens om en större fångutväxling, där alla krigsfångar på båda sidor ska friges.
Ett nytt toppmöte med de fyra ledarna ska sedan hållas om fyra månader, för att om möjligt kunna ta ytterligare steg för att kunna avsluta konflikten.
De stora frågor som måndagens möte inte kunde lösa är framför allt datum och omständigheter för de lokala val som ska hållas i separatistområdena i Donbas – en av punkterna i det andra så kallade Minskavtalet från 2015, som var utgångspunkten för måndagens möte. Putin ville inte gå med på att valen kan hållas först efter att de väpnade trupperna lämnat området. Inte heller frågan om ukrainsk kontroll över gränsen mot Ryssland kunde lösas.
– Vi vet att det finns oenigheter om tidsplanen och hade långa diskussioner om det. Men vi sade att vi skulle ge varandra fyra månader för att klargöra de politiska och säkerhetsmässiga förhållandena för nya lokalval, sade Macron och fick stöd från tyskt håll.
– Mitt intryck av mötet i dag är att det finns en stor vilja från alla parter att lösa svåra frågor. Jag är väldigt nöjd med mötet, sade Merkel.
Men om de mer luttrade Macron och Merkel var förhållandevis nöjda, gick tongångarna något mer i moll när Ukrainas president tog till orda.
– Vi betade av många frågor och mina kollegor har sagt att det var ett bra resultat av ett första möte. Men jag måste vara ärlig, det här var väldigt små framsteg. Jag ville lösa många fler problem, sade Zelenskyj.
Mötet i Élyséepalatset i Paris var det första mellan Putin och Zelenskyj. Inför måndagen hade Moskva skickat signaler om att Putin var redo för samtal och presidenten själv benämnde Zelenskyj som sympatisk och seriös. De två ska enligt uppgifter ha suttit i ett bilateralt kvartslångt möte.
Men inför den samlade pressen gav ledarnas kroppsspråk och placeringar vid mikrofonerna delvis en annan bild. I stället för att placera de båda ledarna sida vid sida i centrum av händelserna flankerade Putin och Zelenskyj i stället Macron och Merkel, som satt som medlare i mitten.
Liksom sin ukrainske motpart var Putin mer återhållsam i sin optimism. Han sade att överenskommelsen är ett viktigt steg för nedtrappning, men ransonerade de positiva orden till:
– Allt det här ger oss grund att tro att processen utvecklar sig åt rätt håll.
Bland de krav Putin inte ska ha fått igenom var att Ukraina gör ändringar i sin grundlag, så att Donbas ges en speciell status. På presskonferensen sade Zelenskyj att han inte gett efter på någon punkt som gäller Ukrainas suveränitet eller territorium och att han och Putin var oense på en rad punkter. På en rak fråga om vilken part som gick vinnande ur förhandlingarna svarade han:
– Jag tror att det är lämpligt att vara diplomatisk här, eftersom vi precis inlett våra förhandlingar. Men jag skulle säga att det än så länge är oavgjort.
Vägen mot samtal
Sedan Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kom till makten i maj har han försökt att väcka liv i fredsprocessen för att avsluta kriget i öst, som krävt över 13 000 liv sedan 2014.
Konflikten i östra Ukraina uppstod sedan Ryssland i strid mot internationell rätt annekterade Krimhalvön i sydöstra Ukraina våren 2014. Ryssland har varit mycket aktivt inblandat i kriget, där landet stöder separatister i östra Ukraina.
Ukrainska regeringsstyrkor och ryskstödda separatister har inför samtalen utväxlat fångar och dragit tillbaka styrkor från konfliktområdet.