Annons
Nyheter

Energijätte vill bygga sex havsvindparker i Sverige

Den danska energikoncernen Ørsted vill bygga sex stora havsvindparker i Sverige. Det rapporterar .
Energi • Publicerad 15 januari 2023
Danska Ørsted vill bygga havsvindparker i Sverige. Arkivbild.
Danska Ørsted vill bygga havsvindparker i Sverige. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Den samlade årliga elproduktionen från de sex parkerna skulle – i fall de uppförs – motsvara mer än hälften av Sveriges årliga konsumtion, uppger Ørsted.

– Förutom Skåne havsvindpark, som är det av våra svenska vindprojekt som ligger längst fram, och Gotlands havsvindpark så har vi utökat vår svenska portfölj och ansöker om ytterligare fyra mycket stora havsvindsprojekt i Sverige, säger Sebastian Hald Buhl, Sverigechef på Ørsted, till tidningen.

Annons

Om projekten blir av skulle investeringarna motsvara en investering på cirka 450 miljarder kronor – enligt Dagens Industri – och en möjlig eleffekt på 18 000 megawatt.

Skåne Havsvindpark har ännu inte fått sin tillståndsansökan godkänd, och Försvarsmakten har motsatt sig projektet. Samtidigt har länsstyrelsen i Skåne föreslagit att regeringen ska godkänna ansökan.

– Vår tydliga signal är att vi vill bli en viktig del av Sveriges elförsörjning i decennier framöver. Det handlar om en historiskt stor och långsiktig satsning som öppnar stora möjligheter och fördelar inte bara för oss utan också för Sveriges elkonsumenter och näringsliv, säger Jesper Kühn Olesen, ansvarig för projektutveckling av havsbaserad vindkraft i Sverige på Ørsted.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons