Annons
Nyheter

Energi från algodling ska värma hus

Ekonomi • Publicerad 12 oktober 2021
2|500 hushåll i Gustavsberg i Värmdö kommun ska värmas upp med överskottsenergi från en algodling, enligt ett samarbete mellan Vattenfall och Astrareal. Arkivbild.
2|500 hushåll i Gustavsberg i Värmdö kommun ska värmas upp med överskottsenergi från en algodling, enligt ett samarbete mellan Vattenfall och Astrareal. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Överskottsvärme från en algodling ska värma 2 500 lägenheter i Gustavsberg i Värmdö kommun. Statliga Vattenfall och Astrareal utökar sitt samarbete och har slutit avtal bland annat gällande återvinning av överskottsvärme från Astrareals algodling, enligt ett pressmeddelande.

En specialanpassad lösning ska göra det möjligt att genom återvinning av överskottsvärme från den energikrävande algodlingen ta tillvara 15 miljoner kilowattimmar värme per år i Gustavsbergs lokala fjärrvärmenät, enligt Vattenfall.

"Från och med våren 2022 kommer Gustavsbergsborna att få mer än 20 procent av sitt värmebehov uppfyllt genom denna lösning", säger Lovisa Fricot Norén, chef för Vattenfall Värme i Sverige, i en kommentar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons