Annons
Nyheter

En smart lur måste inte ruinera dig

Måste en smartphone kosta skjortan? Inte nödvändigtvis. De senaste månaderna har det kommit nya smarta lurar som bara kostar en tredjedel så mycket som en Iphone.
Nyheter • Publicerad 14 november 2009

Begreppet smartphone har funnits sedan millennieskiftet och syftade då som nu på en mobil med en del datorfunktioner. Skärmarna krävde länge någon form av pekverktyg och operativsystemen var gjorda av tekniker för tekniker.

Sommaren 2007 hände dock något som för alltid skulle förändra marknaden. På kvällen 29 juni började Apples Iphone att säljas i butik i USA. På ett drygt dygn såldes 270 000 exemplar.

Annons

Brallorna nere

Det är ingen överdrift att alla konkurrenter, både tillverkare av telefoner och operativsystem, togs med brallorna nere av Apples framgång och Iphones användarvänlighet som satte en helt ny standard för branschen. Från och med Iphone hade en "smartphone" pekskärm, snabbt mobilt internet, trådlös uppkoppling och tillgång till en programbutik. Och givetvis gps och kamera.

Alla köper dock inte det som just nu håller på att hända – att en smartphone blir synonymt med en Iphone.

– Smartphone är en meningslös etikett. De vanliga telefonerna blir alltmer avancerade och det är upp till var och en att bestämma om man vill ha pekskärm eller inte. Det betyder dock inte att en "smartphone" måste ha pekskärm, säger Helena Nordman-Knutsson, telekomanalytiker på Öhman Fondkommission.

Kamp på flera plan

I dag, hösten 2009, håller konkurrenterna på att få upp brallorna igen och det är inte längre bara en tävling mellan telefoner. Det är i minst lika stor utsträckning en kamp mellan operativsystemen och tillgången på program. I Europa handlar det om Windows, Apple, Symbian (Nokia) och inte minst Googles Android som i fackpressen ofta utpekas som den främsta utmanaren till Apple. Research In Motion (RIM), som tillverkar Blackberry, är stora i USA, men en mindre spelare i Europa.

Tredjedel av priset

Om man utgår från att konkurrenterna är på väg att komma i kapp när det gäller användarvänlighet så är priset en annan viktig faktor. Vad en Iphone egentligen kostar är inte helt lätt att ta reda på. Apples grossistpris till mobiloperatörerna lär ligga runt 600 dollar (drygt 4 000 kronor), men sedan ska Apple också ha del av intäkterna som operatörerna gör på telefonen och slutligen ska operatörerna själva också tjäna en slant. Den kund som inte vill begrava de kostnaderna i månadsräkningen utan vill betala kontant får räkna med hosta upp 9 000–11 000 kronor, beroende på modell.

För den som inte vill eller kan betala de pengarna kan det kanske locka med en mobil för tredjedelen av det priset. Taiwanesiska HTC har i höst släppt flera modeller, både med Android och Windows, som kan i princip kan lika mycket som de dyrare konkurrenterna. Det man sparat på är bland annat skärmarna som är bra, men inte lysande. Nokia 6720 Classic är ett annat budgetalternativ, utan pekskärm, som kostar under 3 000 kronor.

Nokia vinnare?

Annons

Den som vill lägga ut ytterligare en tusenlapp eller två hittar många alternativ från HTC, Sony Ericsson, Samsung och LG och Nokia. Då handlar det om riktigt bra telefoner där det viktigaste valet kanske är vilket operativsystem och användargränssnitt man gillar bäst.

– När priserna sjunker gagnas tillverkarna som kan leverera stora volymer, till exempel Nokia. De som står inför de största utmaningarna är de som hittills levererat nischade och dyra produkter, till exempel RIM men också Apple, säger Helena Nordman-Knutsson.

Smarta telefoner

Enligt analysföretaget Gartner hade Nokia 42,3 procent av marknaden för "smartphones" under tredje kvartalet. Därefter kom Research in Motion med 15,9 procent och Apple med 12,9 procent.

Microsoft och Apples operativsystem för mobiler består av låst källkod. Android består dock av öppen källkod (Open Source)som är tillgänglig för alla och även Symbian håller på att öppnas helt och hållet. Förespråkarna för Open Source hävdar bland annat att det ökar kreativiteten bland programmakarna och att utvecklingen går snabbare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons