Annons
Nyheter

En redaktion med koll på trafikläget

– Ja, god middag, det här var trafikredaktionen som går in och bryter sändningen för ett meddelande.
Nyheter • Publicerad 29 januari 2008
Det ringer med jämna mellanrum till redaktionen i Jönköping. Här tar Henrik Gustavsson emot ett tips om en lastbil som kört in i en viadukt.
Det ringer med jämna mellanrum till redaktionen i Jönköping. Här tar Henrik Gustavsson emot ett tips om en lastbil som kört in i en viadukt.Foto: Tomas Karlsson
Foto: Tomas Karlsson

Jönköping.

Henrik Gustavsson och Gerd Peterson har koll på trafikläget i större delen av västra och södra Sverige.

Annons

Telefonerna ringer med jämna mellanrum. Vid varje arbetsplats lyser fyra datorskärmar fulla med trafikinformation. Henrik Gustavsson talar i via sitt headset med programledaren på P4 Halland och ber om att få gå in och bryta sändningen. En lastbil har kolliderat med en viadukt, och det är begränsad framkomlighet i trafiken.

Hörs ofta i radion

Henrik och Gerd är två av de personer som du hör med jämna mellanrum i radion, då de ordinarie sändningarna bryts för att vi ska får information om exempelvis trafikolyckor, vattenläckor eller elavbrott.

Under helgens blixthalka gick det ut många varningar i radio över Sjuhäradsområdet, men då sköttes sändningarna från Stockholm.

– Vi arbetar sällan på helgerna, då sköter jouren i Stockholm det istället. Ibland behöver vi visserligen hoppa in och jobba extra även under helger, säger Gerd.

Senast var under stormen för lite drygt en och en halv vecka sedan.

– Vid sådana tillfällen är det alltid mycket att göra. Folk ringer in och berättar om nedblåsta träd och trasiga elledningar, säger Henrik.

Många tips utifrån

Informationen de går ut med i radio kommer från bland annat vägverket, räddningstjänsten och polisen. De flesta tipsen kommer dock in från vanliga trafikanter som berättar om vad som sker på vägarna.

– Folk ringer om allt möjligt och vi gör en journalistiskt bedömning av vad vi sänder och inte, säger Gerd.

Annons

– Det kan exempelvis handla om en långtradare som står still på motorvägen. Det kanske inte tycks vara någon större trafikfara, men det kan lika gärna sluta med en olycka, så det är bra när folk ringer in och rapporterar även om sådant, säger Henrik.

Bortsett från extrema situationer, som stormar, bränder och liknande, så brukar det ringa mest i telefonerna på serviceredaktionen när första vinterhalkan slår till.

– Och säger man att det exempelvis är halt på en speciell väg, då ringer det genast tio personer till och berättar att det är halt även på andra vägar. Därför brukar vi varna för halka i ett helt område, säger Gerd.

Trafikredaktionen Trafikredaktion i Jönköping är är en av Sveriges Radios fyra redaktioner och sköter bevakningen för de åtta P4 kanalerna SR Halland, SR Jönköping, SR Kalmar, SR Kronoberg, SR Sjuhärad, SR Skaraborg, SR Radio Väst och SR Östergötland.Redaktionen är bemannad alla vardagar från 6.30 till 18.00. Kvällar, nätter och helger sköts uppdraget av jourredaktionen i radiohuset i Stockholm.Numret till trafikredaktionen är 020-999444. Dit ringer du gratis och tipsar om störningar i trafiken. Personalen på trafik- och serviceredaktionen tipsar om att lägga in numret i mobiltelefonen, så att man lätt kommer åt det om man behöver ringa och tipsa om något.

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons