Annons
Nyheter

En miljon svenska vaccindoser till Rwanda

En miljon svenska vaccindoser av märket Moderna har levererats till Rwanda. Det är första gången Sverige donerar covidvaccin direkt till ett annat land, uppger regeringen i ett pressmeddelande.
Coronaviruset • Publicerad 9 december 2021
Redan före jul ska en miljon rwandier ha vaccinerats med vaccinet som Sverige donerat, uppger regeringen. Arkivbild.
Redan före jul ska en miljon rwandier ha vaccinerats med vaccinet som Sverige donerat, uppger regeringen. Arkivbild.Foto: Rogelio V. Solis/AP/TT

Doserna hade redan levererats till Sverige, men har inte behövts för att säkra den nationella tillgången till covidvaccin.

"Ingen är säker från covid-19 innan alla är säkra, vilket bland annat omikron-varianten visar", säger biståndsminister Matilda Ernkrans i ett pressmeddelande från regeringen.

Annons

Även en miljon sprutor kommer att förmedlas till Rwandas hälsomyndighet från Sverige, i samarbete med Unicef.

Under 2021 kommer Sverige ha gett sammanlagt nästan tio miljoner doser covidvaccin till andra länder. 90 procent av donationerna har gått till det globala vaccinsamarbetet Covax.

Att Rwanda tar emot vaccinet direkt beror på att Covax inte kan ta emot doser som redan levererats till Sverige.

Sverige arbetar för att alla doser ska komma till användning, enligt Ernkrans.

"Nu måste vaccinationsviljan upp i Sverige och vi måste få till en rättvis tillgång till vaccin över världen. Därför är detta så viktigt att vi kunnat bidra med vaccin", säger hon i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons