Annons
Nyheter

En miljon hotade havssköldpaddor dödade

Världen • Publicerad 10 september 2022
Den akut utrotningshotade karettsköldpaddan jagas för sin vackra ryggsköld. Arkivbild.
Den akut utrotningshotade karettsköldpaddan jagas för sin vackra ryggsköld. Arkivbild.Foto: AP/TT

På 30 år har över 1,1 miljoner havssköldpaddor dödats – däribland hundratusentals exemplar av den starkt utrotningshotade gröna havssköldpaddan och den akut hotade karettsköldpaddan.

Enligt en studie vid Arizona State University i USA dödas årligen runt 44 000 havssköldpaddor, trots de lagar som införts för att skydda dem. Forskare räknar dessutom med att siffrorna är i underkant, rapporterar The Guardian.

Annons

Havssköldpaddor jagas för föda, för användning i traditionell medicin och för att säljas som artefakter och smycken, bland annat i Vietnam, Kina och Japan.

– Vi måste titta på de socioekonomiska och kulturella drivkrafterna bakom den illegala jakten. Så länge det finns efterfrågan från rikare länder kommer fattigare länder att tillgodose behovet, säger forskaren Jesse Senko till The Guardian.

FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå (UNODC) beräknar att handeln med olagligt jagade växter och djur uppgår till motsvarande drygt 200 miljarder kronor årligen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons