Annons
Nyheter

Körde ihjäl sin mamma – ung man får livstid

En 22-årig man döms till livstids fängelse för att ha kört ihjäl sin mamma och skadat hennes nya pojkvän svårt. Hans lillebror, som också satt i bilen, frias.
Åklagaren har pekat på att det funnits ett hedersmotiv bakom mordet – men det håller tingsrätten inte med om.
Brott • Publicerad 5 maj 2023
Pressträff med rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl, efter att Göteborgs tingsrätt meddelat domen mot de två bröderna.
Pressträff med rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl, efter att Göteborgs tingsrätt meddelat domen mot de två bröderna.Foto: Adam Ihse/TT
Blommor på den plats där en man och en kvinna blev påkörda i juli i fjol. Arkivbild.
Blommor på den plats där en man och en kvinna blev påkörda i juli i fjol. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT
Kammaråklagare Hediye Kurt funderar på att överklaga delar av domen. Arkivbild.
Kammaråklagare Hediye Kurt funderar på att överklaga delar av domen. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Åklagaren Hediye Kurt menade att bröderna genomfört dådet gemensamt, men Göteborgs tingsrätt håller inte med.

Allt talar för att den äldre brodern bestämde sig i stunden, enligt rätten, och den 17-åriga lillebrodern var inte medveten om vad som skulle hända.

Annons

– Det är utrett att bilen körde med hög hastighet, att den accelererade mot de två, inte bromsade, och att den träffade de två med en hög hastighet, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl.

– Det talar för att avsikten var att döda båda två.

Det var en lördagseftermiddag i juli förra året som bröderna i hög fart körde upp på en gångbana och körde på sin mamma och hennes pojkvän i Lundby i Göteborg.

Kvinnan slungades upp i luften, landade en bit bort och skadades svårt. Hon fördes till sjukhus men avled senare. Även mannen blev svårt skadad men överlevde.

"Inga vinnare"

22-åringen har själv medgett grov misshandel och vållande till annans död, men förnekar att det skulle ha funnits uppsåt att döda. Den yngre brodern förnekar helt brott.

17-åringens försvarare Sina Safashad är nöjd med att hans klient frikänns från mordmisstankarna.

– Men det är en tragisk händelse från början till slut, så trots att vi får en frikännande dom så menar jag att det finns inga vinnare i det här. Min klient ska fortfarande leva med vad han har sett och upplevt, och han har en hel del trauman att bearbeta, säger Sina Safashad.

17-åringen döms dock till ungdomsvård för två fall av olaga hot mot den påkörde mannen samt brott mot knivförbudslagen. Sina Safashad uppger att de ännu inte bestämt om de ska överklaga domen.

Tingsrätten friar samtidigt brödernas farmor och farfar från bland annat grovt skyddande av brottsling och uppmaning till självmord, men dömer farfadern för tre fall av olaga hot.

Inget hedersmord

Totalt var fem personer åtalade för olika typer av brott i målet. Alla inblandade är romer, och kammaråklagare Hediye Kurt anser att ett hedersmotiv ligger bakom bilattacken.

Annons

Den avlidna kvinnan hade inlett en relation med en ny man, samtidigt som hon fortfarande var gift på romskt vis med brödernas pappa.

Tingsrätten konstaterar visserligen att det finns mönster och värderingar i den romska kultur som är aktuell i målet som också förekommer i så kallade hederskulturer, men anser ändå inte att det är en försvårande omständighet när det gäller mordet.

– Det finns ingen bevisning som talar för att heder, i den här kulturella kretsen, återupprättas genom att man begår mord, säger lagmannen Göran Lundahl.

Åklagaren: "Annan uppfattning"

Kammaråklagare Hediye Kurt är inte nöjd med det.

– Där har vi en helt annan uppfattning. Vi anser att vi har visat i det här målet att det har funnits ett hedersmotiv, att det råder hederskultur i den aktuella romska kretsen och att den här gärningen har begåtts för att bevara eller återupprätta hedern, säger hon.

TT: Samtidigt döms den äldre brodern till livstids fängelse ändå, spelar det någon roll då han inte döms för hedersmotiv vad gäller mordet?

– Tingsrätten har gått på vår linje när det gäller den äldre brodern, så vi kommer inte att överklaga den delen, säger Hediye Kurt.

Andra delar av domen kan däremot bli aktuella för överklagan till hovrätten.

– Men vilka delar kan jag inte gå in på nu.

Fakta: Så blev domarna

22-åringen döms för mord, mordförsök, olaga hot mot mamman, ringa narkotikabrott samt rattfylleri. Han frikänns samtidigt från andra fall av olaga hot samt brott mot knivförbudslagen. Påföljden blir livstids fängelse.

17-åringen döms för två fall av olaga hot mot den påkörde mannen och för brott mot knivförbudslagen. Han frikänns samtidigt från övriga åtal om olaga hot samt ringa narkotikabrott. Påföljden blir ungdomsvård.

Farfadern döms för tre fall av olaga hot mot den påkörde mannen och dennes pappa. Han frikänns samtidigt från andra åtalspunkter om grovt skyddande av brottsling, olaga hot, uppmaning till självmord och försök till grov utpressning. Påföljden blir villkorlig dom.

Farmodern frias från samtliga åtal som riktats mot henne, däribland grovt skyddande av brottsling och uppmaning till självmord.

Brödernas pappa frikänns från ett åtal om olaga hot.

Den påkörde mannens pappa döms för grovt förtal mot farfadern. Påföljden blir villkorlig dom samt dagsböter.

Fakta: Det här har hänt

Den 30 juli 2022 kördes en kvinna ihjäl i Lundby på Hisingen i Göteborg. Hennes pojkvän skadades allvarligt.

Två bröder, söner till kvinnan, åtalades misstänkta för bland annat mord och mordförsök vid Göteborgs tingsrätt.

Samtidigt åtalades även deras farföräldrar, bland annat för grovt skyddande av brottsling.

Farföräldrarna åtalades dessutom misstänkta för uppmaning till självmord, efter att i en livesändning på Facebook några veckor före mordet ha uppmanat kvinnan att hoppa från Älvsborgsbron.

I åtalet ingick även flera fall av olaga hot mot den dödade kvinnan och hennes nya man, bland annat från brödernas pappa.

I ett fall av olaga hot var också den skadade mannens pappa målsägande. Samtidigt var han i sin tur åtalad misstänkt för grovt förtal mot brödernas farfar i en livesändning på Facebook.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons