Annons
Nyheter

"En enorm stress för barnen"

Handläggningstider för sexualbrott mot barn, som i vissa fall är tre gånger längre än vad lagen tillåter, går hårt åt de drabbade barnen.
Brott • Publicerad 4 september 2021
Hanna Thermaenius, barnpsykolog på Rädda Barnen.
Hanna Thermaenius, barnpsykolog på Rädda Barnen.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Enligt TT:s granskning av handläggningstider för sexualbrott mot barn har samtliga 32 åklagarkammare problem med att utredningarna av brotten drar ut på tiden. För det barn som varit eller är utsatt för sexuellt våld kan dagarna som tickar i ovisshet, då inget händer, skapa ett nytt trauma, enligt Hanna Thermaenius, barnpsykolog på Rädda Barnen.

– Vi ser att barn och ungdomar får svårt att skilja på brottet och brottsutredningen. Att vara föremål för en brottsutredning är en enorm stress. Många frågor väcks och ju mer tiden går desto mer belastande blir det för barnet. De här barnen är redan utsatta och rättsprocessen blir som ytterligare en stressfylld erfarenhet.

Tydlighet viktigt

Annons

Ett scenario som kan drabba barn som blivit utsatta av någon i familjen är att barnet för att skyddas behöver flytta eller placeras i jourhem. Det blir ett uppbrott för barnet som är jobbigt men som barnet efter en lång utredning kan ha vant sig vid. Om det misstänkta brottet till slut läggs ner, ska barnet rivas upp igen och åka tillbaka hem. Därför är det viktigt att handläggningstiderna är korta, enligt Hanna Thermaenius.

Det är också viktigt att de som arbetar med den här typen av brott är tydliga med att informera barnet om vad det är som händer och kommer att hända i utredningen kontinuerligt. I nuläget saknas till exempel en tydlig ansvarsfördelning om vem det är av polis, socialtjänst och åklagare som ska meddela barnet om en utredning är nedlagd.

– När ett misstänkt brott läggs ner tolkar barnet det ofta som att de vuxna inte tror på att det barnet berättat har hänt. I de flesta fall har ju övergreppet hänt men det saknas bevis och det här måste någon förklara för barnet.

Lång skam

Om ingen förklarar för barnet att utredningen är nedlagd – inte för att ingen tror på barnet utan för att det saknas bevis – kan barnet ångra att det har anmält. Det är också den här typen av argumentation förövare använder: "Ingen kommer att tro på dig om du berättar", och då riskerar barnet att hålla tyst om det skulle bli utsatt igen.

Ett barn som berättar om sexuellt våld har ofta skämts och väntat länge med att berätta. När rättsprocessen också är lång blir det väldigt lång tid att gå runt och vara rädd, enligt Hanna Thermaenius.

– Att vara i en sån här osäkerhet är varje dag påverkar allt i livet, hur man sover och klarar skolan. Så hur rättsprocessen går till kan vara helt avgörande för ett barns framtid. En bra brottsutredning kan däremot stärka ett barn och öka tilltron till samhällets stöd.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons