Annons
Nyheter

Fler dödsfall i Perus protester

Minst fyra personer har dött under protesterna efter de senaste dagarnas politiska tumult i Peru.
Landets nytillträdda president lovar att tidigarelägga nästa val.
Peru • Publicerad 12 december 2022
Begravning för ett av de dödsoffer som hittills krävts under demonstrationerna i Peru.
Begravning för ett av de dödsoffer som hittills krävts under demonstrationerna i Peru.Foto: Franklin Briceno/AP/TT
Kravallpolis har satt in tårgas på flera håll i Peru där protesterna växer efter de senaste dagarnas tumult. Bild från huvudstaden Lima.
Kravallpolis har satt in tårgas på flera håll i Peru där protesterna växer efter de senaste dagarnas tumult. Bild från huvudstaden Lima.Foto: Martin Mejia/AP/TT

Protesterna fortsätter i Peru efter förra veckans politiska tumult. På måndagen dog två demonstranter i sammandrabbningar med polis.

Ett av dödsfallen inträffade när polis med våld flyttade demonstranter som blockerade en landningsbana på flygplatsen i landets näst största stad Arequipa, det andra under en protestmarsch i Andahuaylas.

Annons

I samma stad miste två personer livet och fem skadades, varav en polis, i sammandrabbningar när demonstranter på söndagen försökte att storma stadens flygplats. Demonstranter kastade stenar och sköt med slangbellor och polisen satte in tårgas.

Manar till generalstrejk

Demonstranterna uppmanar till generalstrejk och ställer krav på nyval samt att den förre presidenten Pedro Castillo släpps ur fångenskap.

Castillo avsattes och greps sedan han försökt upplösa parlamentet och införa undantagslagar. Anledningen var en planerad omröstning i parlamentet kring huruvida Castillo skulle avsättas.

Hans vicepresident Dina Boluarte upphöjdes efter tumultet till president. Boluarte, vars nya regering består främst av oberoende och teknokrater, uppmanar till nationell enighet och beklagar dödsfallen.

"Ingen peruans liv förtjänar att offras för politiska intressen", skrev hon på Twitter efter de två första dödsfallen.

Nyval våren 2024

Hennes nya regering svors in på lördagen, efter de senaste dagarnas kaotiska utveckling.

Boluarte klargjorde först att hon tänker stanna på posten presidentperioden ut, till juli 2026, men på måndagen backade hon efter att ha "tolkat folkets vilja". Enligt presidenten ska nyval i stället hållas i april 2024.

Dina Boluarte är landets sjätte president på lika många år i ett Peru som har plågats av maktkamper. Landet står för närvarande dessutom inför en femte våg av coronaviruset, som lett till över 200 000 dödsfall i det sydamerikanska landet med 33 miljoner invånare.

Fakta: Peru

Peru har drygt 33 miljoner invånare (2021). Lima är huvudstad. Allmänna val hålls vart femte år.

Perus ekonomi har länge varit förhållandevis stark men fattigdomen är utbredd. Stora exportinkomster från bland annat en storskalig gruvindustri och ett omfattande fiske har gynnat en mindre del av samhället medan befolkningen i bergen och i städernas slumområden ofta lever i självhushåll och försörjer sig i den stora informella sektorn.

Strider mellan maoistgerillan Sendero Luminoso och militär krävde närmare 70 000 människors liv under 1980- och 1990-talen.

Expresidenten Alberto Fujimori avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff i Lima för korruption och människorättsbrott efter sitt auktoritära styre på 1990-talet. Enligt uppgift hålls den avsatte Pedro Castillo nu frihetsberövad i samma fängelse som Fujimori.

Källor: Landguiden/Utrikespolitiska institutet, Reuters

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons