Annons
Nyheter

En del avspärrningar hävs

Delar av de avspärrningarna som är i brandområdet ska hävas.
Nyheter • Publicerad 8 augusti 2014
Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Det är i den västra delen som avspärrningarna hävs, öster om väg 668. Men enligt länsstyrelsen uppmanas folk att vara beredda på att omedelbart kunna evakuera.

Det är öster om väg 668 och för bostäder söder om Västerfärnebo, som ligger i anslutning till jordbruksmark, som evakueringarna hävs. Men boende måste alltså vara beredda att omedelbart kunna evakuera.

Annons

– Det är endast tillåtet att vistas på vägen och egen tomtmark, alltså inte i terrängen, och boskap får inte medföras in i området, säger Marcus Johansson, pressinformatör på länsstyrelsen.

Däremot ligger avspärrningarna kvar öster om vägen Ramnäs–Virsbo–Ängelsberg i övrigt, liksom i området mellan väg 668 och sjön Snyten, inklusive sjön. Detsamma gäller vid väg 256 från Ängelsberg till Västerfärnebo och hela området västerut, samt väg 681 och 685 Västerfärnebo–Rörbo–Ramnäs och området väster om det.

I korta drag öppnas alltså remsor i brandområdets västra och nordöstra kant för boende.

Vid klockan fyra på fredagen började helikoptrarna vattenbomba branden i Västmanland, och klockan sju fick de sällskap av de franska och italienska vattenbombarplanen samt markpersonal.

Marcus Johansson, pressinformatör på länsstyrelsen, såg på morgonen ingen spridningsrisk.

– Förhoppningsvis blir dagens väder statiskt jämfört med i går, alltså samma väderförhållanden och då ser jag ingen risk att branden ska sprida sig.

Under dagen ska de, precis som de gjorde i natt, fortsätta arbeta med att hålla begränsningslinjer.

– Natten har varit relativt lugn, vädret oförändrat och vi har jobbat med att hålla begränsningar. Fokus är att hålla inringning av branden så att den inte sprider sig, säger Marcus Johansson.

Den 42-årige man som skadats i skogsbranden har livshotande skador, men läget är stabilt, uppger universitetssjukhuset i Linköping.

Han opererades akut på torsdagen och ligger nu inne på intensivvårdsavdelningen.Polisen patrullerar kring de områden som har evakuerats för att försöka förhindra inbrott i husen.

Annons

– Dels håller vi avspärrningarna vid området och sedan har vi hög polisiär närvaro för att underlätta räddningsinsatser i stort och förhindra brott, säger Johanna von Wowern, pressinformatör på polisen i Västmanland.

I nuläget känner polisen inte till några inbrott i de evakuerade områdena.

– I dag kan vi redovisa ett konkret beslut som pekar åt rätt håll, nämligen att evakueringen har minskat och vi kan tala om öppnande av vägar, inleder landshövdingen Ingemar Skogö på presskonferensen i Ramnäs.

– I dag är vädret bättre för semesterfirare än för brandsläckare, säger räddningsledaren Lars-Göran Uddholm och talar om värme, sol och vind.

– Vi jobbar för att ingenting ska flamma upp nu.

Situationen i det västra brandområdet bedöms som så pass stabil att evakueringsområdet kan krympas, säger Lars-Göran Uddholm. Men samtidigt vänder vinden – just mot väster. Därför påpekar Uddholm att de boende måste vara beredda på att evakuera igen.

– Man får inte ta med sig tamdjur och boskap, som inte är hundar och katter, för man måste vara beredd på att lämna området igen.

Det är bara den egna tomten som man får komma tillbaka till. Uddholm varnar också för att det är mycket farligt att ge sig ut i skogen.

– Man får inte gå ut i skog och mark. Ute i skogen är det farligt att vara och där är det fortsatt avspärrat.

Det handlar just nu om runt 300 människor som kan få komma hem igen.

Annons

Risken för att branden ska sprida sig mera ökar i och med väderprognosen, konstaterar Lars-Göran Uddholm. Han säger därför att det inte är aktuellt att minska det evakuerade området ytterligare.

Han får en fråga om hur länge de inlånade italienska och franska plan som vattenbombar branden kan vara kvar.

– Avtalen löper ut i helgen, men vi har begärt att få ha dem kvar ända till nästa vecka, svarar Uddholm.

Han understryker vikten av hjälp från olika delar av landet – brandfordonen kommer från alla möjliga håll om man går runt och läser på dem.

– Här har vi alltså hela Sveriges räddningstjänster som bidrar.

Många är oroliga för sina hus när de på grund av evakueringen inte kan ta sig dit. Det finns både oro för om de står kvar, eller om de kan ha utsatts för inbrott.

Men polisen än så länge fått ett fåtal anmälningar, mindre än hälften så många som under samma period förra året.

– Det kan bero på att det är så mycket rörelse med myndigheter, poliser, militärer, trafikvakter och så vidare, säger Agneta Kumlin, poliskommissarie.

Enligt henne brukar tjuvar välja områden där det är tomt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons