Annons
Nyheter

EMA godkänner nödanvändning av covidpiller

En ny typ av antivirala piller kan komma att användas för att bota covidsjuka i den fjärde coronavågen i Europa.
Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har nödgodkänt den första tabletten mot covid-19.
Coronaviruset • Publicerad 19 november 2021
Tabletterna möjliggör tidig behandling mot covid-19 utan läkarbesök.
Tabletterna möjliggör tidig behandling mot covid-19 utan läkarbesök.Foto: Merck & Co/AP/TT

Lagevrio, även känt som molnupiravir, tillverkas av det amerikanska läkemedelsbolaget Merck Sharp & Dohme (MSD) och kan enligt studier halvera risken för död eller sjukhusvård i covid för högriskpatienter.

På fredagen godkändes det av EMA för användning i nödfall. Läkemedelsmyndigheten uppger också att de har startat en granskning för ett så kallat nödgodkännande av Paxlovid, ett liknande läkemedel från konkurrenten Pfizer.

Minskar risken för dödsfall

Annons

Tabletterna betraktas som en stor möjlighet till nya strategier i hanteringen av pandemin, då de möjliggör tidig behandling mot covid-19 utan läkarbesök.

Enligt Pfizer har tester visat att Paxlovid minskar risken för akutvård och dödsfall med 89 procent för vuxna med förhöjd risk för allvarliga symptom. MSD:s tester av Lagevrio har visat på en halvering av risken.

Granskningen för ett nödgodkännande görs för att stödja nationella myndigheter att besluta om läkemedlet kan användas innan det formellt godkänts för försäljning.

Avtal för miljarder

En fullständig granskning pågår för Molnupiravir och väntas även inledas för Paxlovid nästa vecka, skriver EMA.

Pfizer skrev i torsdags på ett avtal med USA om en leverans av tio miljoner doser Paxlovid. Avtalet är värderat till 5,3 miljarder dollar, motsvarande 47,3 miljarder kronor.

USA har tidigare ett avtal med MSD värderat till 2,2 miljarder dollar, motsvarande 19,6 miljarder kronor.

Lagevrio godkändes i Storbritannien för två veckor sedan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons