Annons
Nyheter

Elpriset tar ett rejält kliv uppåt

Elpriset tar fart uppåt igen i södra Sverige, enligt prissättningen på den nordiska elbörsen Nord Pool. Kallare väder i kombination med minskade flöden av rysk naturgas till Europa förklarar prisrörelsen.
Ekonomi • Publicerad 5 januari 2022
Elpriset slog historiska rekord i december och är nu på väg uppåt igen, med kallare väder och minskade flöden av rysk naturgas till Europa. Arkivbild
Elpriset slog historiska rekord i december och är nu på väg uppåt igen, med kallare väder och minskade flöden av rysk naturgas till Europa. ArkivbildFoto: Jessica Gow/TT

I elområde SE4 – som inkluderar Malmö – lyfter priset till 1:75 kronor per kilowattimme (kWh) under trettondagen, upp från 1:12 kronor under onsdagen. Därmed är priset på den högsta nivån sedan den 23 december.

I prissättningen per timme toppar priset i SE3- och SE4-områdena på 2:81 kronor per kWh under handeln på trettondagen.

Annons

I prisområde SE3 – som inkluderar Göteborg och Stockholm – lyfter dagspriset till 1:74 kronor per kWh under trettondagen. I de två elområdena i norra Sverige – SE1 och SE2 – är prisrörelsen uppåt betydligt mindre och där stiger dagspriset till 54 öre per kWh.

Prisökningen på el kommer med kallare väder. Men det hänger även ihop med ett kraftigt lyft för priset på naturgas i Europa, vilket i sin tur har ett samband med ett ovanligt lågt flöde av naturgas från Ryssland till EU.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons