Annons
Nyheter

Elpriset lyfter upp mot rekordnivåer

Elpriserna klättrar upp mot historiska rekordnivåer.
Kallt väder och svaga vindar bidrar till utvecklingen. Till det kommer avstängd kärnkraft och isläggning på älvar i norr, som bromsar vattenkraften.
Det oljeeldande Karlshamnsverket togs i drift under morgonen.
Ekonomi • Publicerad 12 december 2022
Det oljeeldande Karlshamnsverket sattes i beredskapsläge natten till måndagen och rullar nu på en miniminivå. Arkivbild.
Det oljeeldande Karlshamnsverket sattes i beredskapsläge natten till måndagen och rullar nu på en miniminivå. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Elpriserna de två elområdena i norra Sverige lyfter till ett snittpris på 4:19 kronor per kilowattimme på tisdag, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool. Det är bara åtta öre under de historiska toppnoteringarna från den 1 december i år.

Samtidigt stiger elpriserna även i de två elområdena i södra Sverige, upp till 4:79 kronor per kilowattimme. Det kan jämföras med rekordnivåerna i slutet på augusti på 5:18 kronor i elområde 3 och 5:77 kronor i elområde 4.

Annons

Ovanpå priset på Nord Pool tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och elnätsavgiften. Men elpriserna för enskilda hushåll och företag varierar kraftigt då räkningen bygger på vilket avtal du har, där man kan använda allt från timpriser till prissäkringar flera år framåt i tiden.

Under de så kallade höglasttimmarna på morgon och sen eftermiddag toppar priserna i södra Sverige på 7:25 kronor per kilowattimme och i norra Sverige på 5:50 kronor per kilowattimme.

Ansträngt elläge

Elläget i Sverige är ansträngt och Svenska kraftnät satte därför i går Karlshamnsverket i Blekinge i beredskapsläge.

Vid klockan 6 i morse togs kraftverket i drift och ligger nu i så kallad "rullande minimumlast" på 40 megawatt.

– Vi rullar på en mindre last nu helt enkelt, en låg produktion, säger Björn Magnusson, kommunikationsansvarig på Karlshamnsverket.

Enligt Svenska kraftnät fasades effektreserven i Karlshamnsverket in för att snabbt finnas tillgänglig om behov skulle uppstå.

"Vi har inte behov av deras effekt just nu. De beordrades på minilast då R3 (Ringhals 3) infasning drog ut på tiden”, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät, i en kommentar till TT via mejl.

Reaktorer ur drift

I helgen har tre av sex svenska kärnkraftsreaktorer varit nedstängda eller gått på sparlåga.

Enligt Vattenfalls presstjänst har inspektionen och kontrollen av generatorerna i Ringhals 3 under helgen gått enligt plan och reaktorn är nu “i det närmaste” uppe i full effekt, och kommer att vara uppe i full effekt under förmiddagen.

Reaktor Oskarshamn 3 är tagen ur drift mellan den 9 och 18 december. Också denna stängning är generatorrelaterad.

Sedan tidigare står reaktorn Ringhals 4 stilla för en större reparation. Återstarten har flyttats fram till 23 februari.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons