Annons
Nyheter

Elpriset rusar – men Ringhals 3 startar igen

Det blir en dyr elstart på veckan. På måndagen rusar elpriserna i hela Sverige och det oljeeldade Karlshamnsverket är satt i stabsläge.
Samtidigt väntas Ringhals 3 gå upp i full effekt igen natten till måndag efter helgens generatorkontroll.
Ekonomi • Publicerad 11 december 2022
Kylslaget väder trycker upp elpriset. Arkivbild.
Kylslaget väder trycker upp elpriset. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Elläget i Sverige är ansträngt. Kyla i kombination med att en tredjedel av svensk kärnkraft är avstängd till följd av reparationer gör att Svenska kraftnät sätter Karlshamnsverket i Blekinge i beredskapsläge.

Från tidig måndag morgon ska verket kunna starta på två timmars varsel om det blir nödvändigt för att täcka elbehovet i Sydsverige, enligt ett meddelande till elbörsen Nord Pool.

Ännu en dyr vecka

Annons

Mycket pekar också på att det blir ännu en dyr elvecka. I södra halvan av landet, elområde 4 och 3, landar måndagspriset i snitt en krona högre än under söndagen, på 4:55 kronor per kilowattimme, med enskilda toppar under ett antal timmar på cirka sex kronor. Det är högt men inga rekord, runt månadsskiftet augusti/september var elen som mest uppe omkring 5:70 i Sydsverige i snitt över dygnet.

I Norrland, elområde 1 och 2, stiger dygnspriset från 2:62 kronor på söndagen till 3:14 kronor/kWh på måndagen, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

Fortsatt kallt väder, dåligt med vind i prognoserna och kärnkraft på reducerad fart, trycker upp prisbilden.

Reaktorer nedstängda

I helgen har tre av sex svenska kärnkraftsreaktorer varit nedstängda eller gått på sparlåga.

Ringhals 3 väntas gå upp i full effekt igen med start klockan 01 under natten mot måndagen efter en kontroll av generatorerna i helgen, enligt ett meddelande på Nord Pool. Det kommer att ta uppskattningsvis tre timmar att få upp effekten igen.

Oskarshamn 3 håller stängt mellan den 9 och 18 december, också det generatorrelaterat. Sedan tidigare står Ringhals 4 stilla för en större reparation. Återstarten har flyttats fram till 23 februari.

Ovanpå börspriset tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och elnätsavgiften.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons