Annons
Nyheter

Elpriset lyfter kraftigt

Räkna med högre elpris i början av veckan.
I prissättningen på den nordiska elbörsen Nord Pool lyfter elpriserna kraftigt inför måndagens handel. I norra Sverige är prisnivåerna nu de högsta sedan januari.
Ekonomi • Publicerad 5 mars 2023
Kraftigt lyft för elpriset. Arkivbild.
Kraftigt lyft för elpriset. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Genomsnittspriset för måndagen i elområdena SE3 och SE4 – i södra Sverige – lyfter till 1:67 kronor per kilowattimme. I elområdena SE1 och SE2 – i norra Sverige – lyfter dagspriset till 1:35 kronor per kilowattimme.

Prisnivån kan jämföras med prisnivåer i landet mellan 28 och 83 öre per kilowattimme i fredags och 33 öre till 1:32 kronor per kilowattimme under helgen.

Annons

För vanliga elkunder tillkommer vinstmarginaler för elbolag, elskatt, moms och elnätsavgift på i omkring 1:50 kronor per kilowattimme ovanpå det pris elhandlarna på Nord Pool betalar.

För att hitta ett högre elpris än måndagens i södra Sverige får man gå tillbaka till början av februari. I de två norra elområdena blir måndagens pris det högsta sedan toppnoteringarna i mitten av januari.

Prislyftet följer på att OKG AB, som driver kärnkraftverket i Oskarshamn, sedan i fredags tagit reaktor 3 ur drift i drygt en vecka. Under stoppet ska vad som beskrivs som en "bränsleskada" åtgärdas.

Reaktorn producerar normalt 1 400 megawatt, vilket motsvarar 10 procent av Sveriges elbehov.

Sedan augusti i fjol är även reaktor 4 på Ringhals kärnkraftverk ur drift, med planerad återstart den 19 mars.

Samtidigt visar väderprognoserna en köldknäpp i stora delar av landet senare i veckan.

Sverige har totalt sex kärnkraftsreaktorer, tre i Forsmark, två i Ringhals och en i Oskarshamn.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons