Annons
Nyheter

Elon Musks "plåtburk" i lyckad provtur

Den ser ut som en gigantisk plåtburk. Men meningen är att den ska föra mänskligheten till Mars. Företaget Space X har nu genomfört ett nytt flygtest med rymdfarkosten Starship.
Rymden • Publicerad 5 september 2020
Space|X provflyger sina "plåtburkar" vid stranden Boca Chica i Texas. Bild från SN5:s flygning i augusti.
Space|X provflyger sina "plåtburkar" vid stranden Boca Chica i Texas. Bild från SN5:s flygning i augusti.Foto: Space|X/AP/TT

"Tydligen kan man få vad som helst att flyga, haha", twittrar Space X vd Elon Musk nöjt efter veckans test.

Provturen, så blygsam att den bara kallas för ett skutt, följer på en liknande för en månad sedan. Då var det SN5, den femte prototypen, som kunde stiga till 150 meters höjd och glida runt där en kort stund. Nu har en sjätte prototyp lyckats med samma sak, men flygstilen har förfinats till att vara "mjukare och snabbare", enligt Musk.

Annons

Det är välkomna positiva tecken, efter bakslaget i maj då prototyp fyra exploderade och förstördes i ett eldhav på testplattan vid stranden Boca Chica i södra Texas. Under sommaren har även ett exemplar, SN7, förstörts, men då i ett medvetet test för att se vid vilket tryck farkostens kvävetankar spricker, skriver branschsajten Space.com.

Starship är ett av tre system som valts av USA:s rymdstyrelse Nasa för att kunna flyga astronauter till månen, resor tänkta att börja senast 2024. Space X tänker också sälja "charterresor" runt månen, och den japanske miljardären Yusaku Maezawa har redan bokat första platsen.

I förlängningen planerar sedan Nasa och Space X flygningar till Mars.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons