Annons
Nyheter

Elon Musk: Snart lyfter stjärnraketen

Världens rikaste man har byggt världens största raket. Och om bara några månader ska Starship ut och flyga för första gången.
På sikt ska farkosten kunna ta oss var som helst i solsystemet, hävdar Elon Musk.
Rymden • Publicerad 18 november 2021
Ett Starship som just landat efter ett "flygskutt" i Boca Chica, Texas, i maj i år.
Ett Starship som just landat efter ett "flygskutt" i Boca Chica, Texas, i maj i år.Foto: Space|X/AP/TT
Elon Musk hoppas att mänskligheten kan bli "multiplanetär". Bild från i somras.
Elon Musk hoppas att mänskligheten kan bli "multiplanetär". Bild från i somras.Foto: Matt Rourke/AP/TT

Starship sträcker sig 120 meter upp i luften – motsvarande ett hus med 30–40 våningar. Hittills har rymdskeppet bara provats med kortare "skutt" från basen i sydöstra Texas.

Fortsatt testande pågår intensivt, vilket ska kunna leda till klartecken från USA:s luftfartsmyndighet FAA kring årsskiftet för en riktig uppskjutning till omloppsbana, enligt Elon Musk, vd på företaget Space X.

Annons

– Förhoppningsvis kan vi köra i januari, säger han under ett höstmöte med USA:s vetenskapsakademiers Space Studies Board (SSB).

Har råd

Starship har redan drabbats av en rad spektakulära explosioner och bränder under utvecklingen, men det hör till, tycker Musk.

– Det är väldigt mycket risker i denna första uppskjutning. Så jag tänker inte påstå att den sannolikt lyckas, men tror att den kommer att innebära stora framsteg.

Någon regelrätt last räknar Space X inte med att kunna frakta med Starship förrän 2023. Sedan finns kontrakt med USA:s rymdstyrelse Nasa om att använda skeppet i Artemisprogrammet, där tanken är att tidigast 2025 åter flyga människor till månen.

Enligt Musk har Space X självt bekostat 90 procent av utvecklingskostnaderna för Starship, kontrakten med Nasa står för återstoden. Han klassas som världens rikaste man efter jättelika börsuppgångar för hans andra stora bolag, Tesla. Så är det någon som har råd kanske det är han.

Kritik för rymdäventyr

Å andra sidan siktar Musk bokstavligen mot stjärnorna. På SSB-mötet förklarar han att om det går att producera bränsle till Starship på månen och sedan Mars ligger hela solsystemet öppet för mänskliga expeditioner.

– För att livet ska kunna bli multiplanetärt kommer vi att behöva sisådär 1 000 skepp.

Med många skepp, och bränsleproduktion inte bara på jorden, ska Starship-systemet "vara kapabelt att transportera nästan hur stor massa du vill till vilken fast yta som helst i solsystemet".

Musk har kritiserats för sin entusiasm för spektakulära rymdäventyr. Men han beskriver det som en nödvändig försäkring att människan har närvaro någon annanstans, om eller när civilisationen på jorden hotas.

– På lång sikt är detta avgörande för att medvetandets ljus ska bevaras, säger han.

Fakta: Elon Musk

Född i Sydafrika men flyttade i 18-årsåldern till Kanada, och sedan vidare till USA. Karriären inleddes med företaget X.com vars affärsidé var betallösningar via nätet. Via ett uppköp kom företaget senare att byta namn till Paypal och 2002 köptes det upp av Ebay. Musk som var företagets enskilt största aktieägare hade då aktier värda 165 miljoner dollar.

Numera mest känd för rymdbolaget Space X samt elbils- och energiföretaget Tesla, grundade 2002 respektive 2003.

Space X är majoritetsägt av Musk. I Tesla har han en stor andel, men företaget är börsnoterat. Vid intåget på New York-börsen 2010 kostade en Tesla-aktie 17 dollar (motsvarande 3:40 dollar nu, efter en split 2020). Nu ligger Tesla-aktien på ungefär 1 100 dollar.

Det innebär att den som köpte in sig i Tesla för 1 000 kronor då nu har aktier värda ungefär 320 000 kronor. Och denna kolossala värdetillväxt gynnar i första hand Musk, som åtminstone på pappret är med råge världens rikaste person.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons