Annons
Nyheter

Elever uppmanas hoppa av spanskan och franskan

Ämnet moderna språk – som spanska, franska och tyska – dras med låg status. Det är inte ovanligt att eleverna väljer bort ämnet, ibland på uppmaning av läraren.
Utbildning • Publicerad 5 december 2022
Moderna språk - vanligt i sjätte klass, mindre vanligt i nionde klass. Arkivbild.
Moderna språk - vanligt i sjätte klass, mindre vanligt i nionde klass. Arkivbild.Foto: Alexander Olivera/TT

Moderna språk är det enda ämne i grundskolan som eleverna kan välja bort. I årskurs 6 läser 92 procent av eleverna moderna språk, men i årskurs 9 har andelen sjunkit till 75 procent. Övriga läser svenska/svenska som andraspråk, engelska, teckenspråk eller modersmål. Och det kan vara på lärarens uppmaning, visar granskning Skolinspektionen gjort.

– Det finns en bild av att moderna språk inte passar vissa elever, som elever med annat modersmål. Men det finns inget stöd för det i forskningen, tvärtom, säger undervisningsråd Anna Wide.

Annons

Avhoppen hänger också samman med att lärarna, som ofta är ensamma med sitt ämne, vittnar om att elever som skulle behöva stöd inte kan få det.

Men de elever som inte läser moderna språk får ju heller inte betyg i ämnet, och därmed går de miste om meritpoäng som kan vara viktiga i val av gymnasieutbildning. Detta påverkar även elever i glesbygd, där det är svårt att rekrytera behöriga språklärare.

– Vi är väldigt förvånade över att fjärrundervisning inte slagit igenom ännu, säger Anna Wide.

Skolinspektionens granskning omfattar 34 skolor. Av dessa var det sex skolor där undervisningen fungerade väldigt bra.

– Där kopplar man undervisningen till verkligheten, till frågor som eleverna är intresserade av. Och vi såg sådan väl fungerande undervisning på sinsemellan väldigt olika skolor. Ämnet kan alltså fungera överallt, säger Anna Wide.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons