Annons
Nyheter

Eldexpertens råd – så eldar du bäst

Chockhöga elpriser får många att vända sig till den gamla hederliga eldstaden. Men hur använder man den på bäst sätt?
Anders Pettersson Lindberg, brandinspektör och sotningssamordnare på brandkåren Attunda, hjälper oss.
Energi • Publicerad 2 oktober 2022
Anders Pettersson Lindberg är brandinspektör och och sotningssamordnare. Han tipsar oss om hur man eldar i sin eldstad på bästa sätt. Arkivbild.
Anders Pettersson Lindberg är brandinspektör och och sotningssamordnare. Han tipsar oss om hur man eldar i sin eldstad på bästa sätt. Arkivbild.Foto: Duygu Getiren/TT
Att lägga veden rätt spelar stor roll för miljön. Arkivbild.
Att lägga veden rätt spelar stor roll för miljön. Arkivbild.Foto: Duygu Getiren/TT
Anders Pettersson Lindberg klyver veden så att klabbarna blir lagom stora – underarmsstorlek. Arkivbild.
Anders Pettersson Lindberg klyver veden så att klabbarna blir lagom stora – underarmsstorlek. Arkivbild.Foto: Duygu Getiren/TT

+ Riktigt torr ved är bäst

Riktigt torr ved, kluvna i tillräckligt stora klabbar – i underarmsstorlek – och syre är grunden för en bra eld. Och man behöver inte stirra sig blind på björkved. Blandved av tall, gran och björk går lika bra, enligt Anders Pettersson Lindberg.

Annons

Men den ska ha torkats i minst ett år. Bär in veden i en vedkorg några dagar innan den ska användas. En fuktmätare, som kontrollerar att veden har max 20 procent fuktighet, är en smart och billig investering.

+ Tänk på miljön

En lagom längd på en brasa är tre till fyra timmar. Det bör följas av lika många timmars vila. Skorstenen måste hinna återhämta sig.

Elda inget som inte är godkänt att elda. Exempelvis sopor, spillvirke, eller rester av altanen som är målade.

Röken från eldning är skadlig. Lägg därför veden som en hashtag, det vill säga om vartannat i en kryssformation, och tänd brasan i toppen med hjälp av späntved eller bark. Då kommer hälften av rökgaserna brinna upp innan de lämnar skorstenen. Det är det moderna sättet att elda och det är bäst för miljön.

+ Anpassa elden efter din eldstad

Innan du kör i gång och eldar se till att du har en godkänd eldstad. Den kanske inte har sotats på länge eller brandskyddskontrollerats. Hör av dig till ditt sotningsdistrikt eller räddningstjänsten. Titta gärna i din instruktionsbok så du vet hur din eldstad fungerar.

För alla eldstäder är det viktigt att få in syre. En modern braskamin har reglage som reglerar syretillförseln. Kaminen är gjord för 2,5 kilo ved i timmen, det vill säga fyra–fem vedträn. Men man ska inte elda för länge, och aldrig lämna bostaden obevakad.

Har du en kakelugn ska du se till att den är godkänd och att den sotas regelbundet. Spjället ska ställas i öppet läge vid starten. Det sätter fart på elden. En kakelugn ska man inte elda för länge och man måste se till att temperaturerna inte svänger för hastigt. Då riskerar kakelugnen att spricka.

Den öppna spisen är en mysfaktor, men se upp: den är inte värmeeffektiv. Den förbrukar rumsluften som värms upp, då den värmer upp skorstenen så att den suger ut mer luft.

Annons

Vedspisen förekommer främst i sommarstugor. Det är en bra värmekälla och ett krisredskap vid strömavbrott då man kan laga mat. Men den tål inte att elda i för mycket.

Om man vill ta vara på glöd och få elden att verka längre kan man dra ner spjället i kakelugnen eller reglaget på braskaminen.

+ Ta hand om askan på rätt sätt – den kan fatta eld

Det är vanligt att man skyfflar askan i en papperspåse och ställer ut den i en hink. Men aska kan fatta eld upp till sju dagar efter att du eldat. Helt plötsligt kan den flamma upp av vinden igen. Så förvara askan helst i ett obrännbart kärl, en askhink med dubbelbotten, som täcks med lock och ställ den på en stenplatta innan den kastas. Aska från ren vedeldning är inte farlig.

+ Hellre raggsocka än att tokelda

Brandinspektör Anders Pettersson Lindberg avråder inte från att elda i syfte att värma upp bostaden. Men hans råd är att klä på sig mer.

– Vi ska inte utsätta oss för en brandrisk där vi eldar om nätterna för värmens skull. Jag tycker det är bättre att skaffa sig ett par raggsockor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons