Annons
Nyheter

El Chapos söner satsar på fentanyl

Med knarkkungen Joaquín "El Chapo" Guzmán i fängelse har hans söner styrt familjeverksamheten mot fentanyl, enligt ett åtal i USA.
Sönerna har enligt åklagarna etablerat ett nätverk av laboratorier som har levererat enorma mängder av den billiga och dödliga drogen.
Mexiko • Publicerad 1 maj 2023
En lastbil i brand i Culiacán i Sinaloa, Mexiko, efter att El Chapos son Ovidio Guzmán gripits i januari. Arkivbild.Foto: Martin Urista/AP/TT

Den pågående rättsprocessen mot El Chapos söner handlar främst om kokainleveranser, men Sinaloakartellen har också hittat nya vägar i och med generationsskiftet som skett till följd av faderns livstidsdom i USA.

Målet är att "tillverka den mest potenta fentanylen och sälja den i USA till lägsta pris", enligt åtalet.

Annons

Syntetiska opioider, och framför allt fentanyl, dödar fler amerikaner årligen än de som dog i krigen i Vietnam, Irak och Afghanistan sammanlagt.

Metallbaljor och träpaddlar

Grunden för fentanylepidemin i USA lades för över 20 år sedan, då den syntetiska opioiden oxikodon började skrivas ut frikostigt av läkare. När amerikanska myndigheter sedan stramade åt utskrivningarna vände sig många till heroin, som Sinaloakartellen kunde tillhandahålla.

Mellan augusti 2021 och augusti i fjol dog fler än 107 000 amerikaner av överdoser av droger, de flesta av syntetiska opioider.

Fentanyl är billigt att tillverka och kartellen gör enligt åklagarna enorma vinster. USA:s federala narkotikapolismyndighet (DEA) beslagtog i fjol över 57 miljoner piller med fentanyl.

Nätverk av laboratorier

De senaste tio åren har kartellen sedan gått från ett första provisoriskt fentanyllabb till ett nätverk av fentanyllaboratorier i delstaten Sinaloa.

Fentanyl är betydligt mer potent och mångsidigt än heroin, men labben är inte några sofistikerade "superlabb", enligt Mike Vigil, tidigare chef för internationella insatser vid DEA.

– Det är bara metallbaljor och de använder träpaddlar – till och med spadar – för att blanda kemikalierna, säger han.

En enda "kock" kan tillverka runt 100 000 piller dagligen, som för användarna ser ut att vara receptbelagda läkemedel – till exempel Xanax eller Percocet.

Sammanlagt omfattas 23 personer av åtalet i New York, bland dem tre av El Chapos söner: Iván Archivaldo Guzmán Salazar, Jesús Alfredo Guzmán Salazar samt Ovidio Guzmán López i ett separat åtal. En fjärde son, Joaquín Guzmán López, åtalas i Illinois.

Fakta: Joaquín "El Chapo" Guzmán

Född 1954 eller 1957 i La Tuna, i delstaten Sinaloa i Mexiko.

Smeknamnet "El Chapo" betyder "Lillen" – Joaquín Guzmán är 168 centimeter lång.

Guzmán ledde Sinaloakartellen, som USA:s justitiedepartement beskriver som "en av världens mest fruktade, våldsamma och mäktiga" drogkarteller.

2020 uppgavs kartellen kontrollera mellan 40 och 60 procent av Mexikos droghandel och årligen tjäna runt tre miljarder dollar, motsvarande över 31 miljarder kronor, på handel med marijuana, kokain, heroin, fentanyl, metamfetamin och andra droger.

Guzmán lyckades fly två gånger från högsäkerhetsfängelser i Mexiko. Första gången var 2001 och han var då på fri fot fram till 2014. 2015 rymde han återigen och greps 2016. Han utlämnades sedan till USA där han 2019 dömdes till livstids fängelse.

Källor: CNN

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons