Annons
Nyheter

Eklund röjde inte en min i rättegången om Englamordet

Engla Juncosa Höglunds mamma Carina Höglund grät högljutt när rättegången inleddes i dag.
Nyheter • Publicerad 22 juli 2008
Anders Eklund i rätten i dag med sin advokat Leif Silbersky. Teckning: Lotta Jarlsdotter
Anders Eklund i rätten i dag med sin advokat Leif Silbersky. Teckning: Lotta JarlsdotterFoto: 

Hon tittade på Anders Eklund som satt framåtlutad med armarna i kors och tittade i papper framför sig. Hans ansikte speglade inga känslor.

Åklagare Patrik Säflund läste upp åtalspunkterna: mord och våldtäkt mot barn. Försvarsadvokaten Leif Silbersky inledde med att säga att Anders Eklund erkänner åtalspunkterna, men Silbersky anser att punkten grov våldtäkt mot barn ”konsumeras” av mordet och att Eklund därför inte kan dömas för den.

Annons

Åklagare Patrik Säflund började med att berätta om hur Engla spelade fotboll i Stjärnsund lördag den 5 april, och ville cykla hem själv. Efter en stund går mamma Carina Höglund med på det. Åklagaren förklarar den sträcka på runt fem kilometer som Engla cyklade mot hemmet. Han berättar att Engla bara kunde ta emot samtal på sin mobiltelefon, och därför skulle hennes mamma ringa regelbundet för att se till att cykelturen gick som den skulle. Deras sista samtal äger rum 14.09.

– Engla kommer dock inte hem till bostaden, säger åklagaren.

Nästa samtal Carina Höglund ringer är 14.42. Då svarar inte Engla. Hennes mobiltelefon har ännu inte hittats.

– När Carina inte får svar beger hon sig ut för att söka efter Engla, säger Patrik Säflund.

Hon får reda på att Engla setts cykla upp längst grusvägen, och hon hittar Englas cykel slängd i skogen. Omkring klockan 16.30, två timmar efter sista samtalet mellan mor och dotter, ringer Carina Höglund polisen. En omfattande insats inleds. Snart får polisen reda på att ett vittne av en slump fotograferat både Engla och en röd Saab. Bilens registreringsnummer visar att den tillhör Anders Eklund.

Enligt åklagaren är det intressantaste den lilla tidsskillnaden mellan bilderna. Den visar att Engla Juncosa Höglund och Anders Eklund passerade det fotograferande sällskapet med mindre än en minuts mellanrum. Engla cyklade före Anders Eklund.

Andra fynd nära platsen där Engla sist sågs i livet är spår efter en rivstartande bil samt ett dödskallesmycke.

– Det smycket har vi i förundersökningen antagit tillhör Engla, hon var mycket förtjust i dödskallar som motiv, säger Patrik Säflund.

Däckspåren visar att det kommer från samma slags däck som Anders Eklund har på sin röda Saab.

Patrik Säflund fortsatte med att berätta att en kvinna som senare ska vittna och som färdades i bil längs vägen där Engla Juncosa Höglund kom cyklande har sett både henne och en parkerad röd bil med en man som stod utanför. Hon känner igen mannen som Anders Eklund som hon sett flera gånger då hon arbetade på en bensinmack i Hofors. Andra spår är cigarettfimpar längs vägen med Eklunds DNA på.

Annons

Ander Eklund tittade ner i papperna framför sig och rörde inte en min medan åklagaren talade om skador på Englas kropp.

Åklagare Patrik Säflund går genom Eklunds kortköp under dagen då Engla Juncosa Höglund fördes bort. Detta för att visa hur Eklund rörde sig i området. Han har bland annat köpt cigaretter, pizza och bensin under kvällen. Eklund betalade också för en biltvätt i Sandviken klockan halv nio på kvällen, enligt åklagaren.

Efter det redovisas det tekniska protokollet. Bland annat har blodspår från Engla hittats i bakluckan på Eklunds bil.

Åklagaren berättar hur cigarettfimpar har hittats på platsen där Engla sågs sista gången.

– Resultatet talar starkt för att det finns DNA från Anders Eklund på fimparna, läser åklagaren ur de tekniska protokollen från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL).

Obduktionsprotokollet kommer inte att gås genom offentligt, meddelar åklagaren.

Åklagare Patrik Säflund säger att han under rättegången tänker visa att Anders Eklund redan på stora vägen såg Engla Juncosa Höglund på cykeln, att han parkerade bilen vid vägkanten för att vänta in henne och såg henne cykla in på den lilla grusvägen som gick till hennes hem. Därefter ska han ha följt efter Engla längs vägen, kört om henne och väntat in henne.

– Jag ska visa att han kör upp på grusvägen för att följa efter Engla. Sedan har han förgripit sig sexuellt på henne och därefter uppsåtligen berövat henne livet, säger åklagaren.

Efter det tar rätten en kort paus. Därefter ska man besluta om förhöret med Anders Eklund, som följer, ska hållas bakom lyckta dörrar. Englas anhöriga har begärt att det ska vara så.

Resten av dagens förhandlingar i rättegången mot Anders Eklund kommer att hållas bakom stängda dörrar. Det meddelade domaren strax efter klockan halv elva på tisdagsförmiddagen.

Annons

Nu väntar förhör med Anders Eklund. Även en rättsläkare ska förhöras om skadorna på Englas kropp. Rätten hänvisar sitt beslut om stängda dörrar till att förhören kan komma att handla om våldtäkten på Engla. Av hänsyn till Englas familj ska de uppgifterna inte bli offentliga, enligt rätten.

Strax efter klockan 11.30 avbröts förhöret med Anders Eklund i tingsrätten för lunch. Förhöret hölls bakom stängda dörrar.

– Jag har inga kommentarer om vad som hände och vad som sades där inne, sade advokat Leif Silbersky till TT när han lämnade säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

Strax före klockan 14.30 var förhöret med Anders Eklund om mordet på Engla Juncosa Höglund klart. Förhöret skedde bakom stängda dörrar.

– Min klient är lättad över att få ha berättat i rätten så gott han kunnat hur det gick till och vad som hände. Han har velat göra rätt för sig inför Englas anhöriga, säger advokat Leif Silbersky till TT.

– Under mina 46 år som advokat har jag aldrig varit med om en så laddad stämning i rättssalen. Alla i rättssalen var påverkade, fortsätter Silbersky.

Tingsrätten har beslutat att pläderingarna i målet om Engla kommer att vara öppna för allmänhet och press. De hålls under onsdagen. På tisdagseftermiddagen fortsätter rättegången bakom stängda dörrar med förhör med rättsläkaren.

Rättegången mot Anders Eklund

Denna andra rättegångsdag ägnas åt mordet på tioåriga Engla Juncosa Höglund i Stjärnsund den 5 april i år. Eklund åtalas för mord och grov våldtäkt mot barn. På grund av hotbilden mot Eklund hålls rättegången i säkerhetssalen.

Måndagen ägnades helt åt mordet och våldtäkten på Pernilla Hellgren i Falun 2000. Eklund har tidigare erkänt mordet, under måndagens förhandlingar erkände han också våldtäkten.

Rättegången avslutas på torsdag med pläderingar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons