Annons
Nyheter

Egypten: Sabotage bakom gasexplosion

En gasledning genom egyptiska Sinaiöknen Jordanien exploderad på lördagen. Enligt Egyptens statliga tv låg sabotörer bakom sprängningen.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2011
Foto: Ashraf Swailem
Foto: Ashraf Swailem

En säkerhetskälla i norra Sinai talade om "utländska element" som givit sig på gasledningen till Jordanien.

Den egyptiska militären stängde efter explosionen huvudkällan som försörjer både Israel och Jordanien.

Annons

Jordanien sade att gasleveransen från Egypten väntades vara avstängd under en vecka tills ledningen var reparerad. Israel räknade med att vara utan gas från Egypten i "ett antal dagar". Båda länderna sade sig ha alternativa sätt att klara försörjningen.

Explosionen inträffade i gryningen vid en ledning vid Lihfen, nära gränsen till Gaza.

Oron i Israel är stor för hur säkerhetsläget i söder påverkas av revolten i Egypten och uttryckte tidigare i veckan farhågor för gasledningen som löper mellan den egyptiska hamnstaden el-Arish i norra Sinaiområdet och israeliska Ashkelon. Egypten förser landet med 40 procent av dess naturgas.

Enligt organisationen Site som på nätet följer islamistgruppers verksamhet har dessa manat beduinerna till attacker mot ledningen.

En stor del av den egyptiska oppositionen inklusive Muslimska brödraskapet vill stoppa gasexporten till Israel.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons