Annons
Nyheter

Efter upploppen - lugn andra festivaldag

Hundratals människor har åter samlats för att delta vid den eritreanska kulturfestivalen på Järvafältet i Stockholm.
Efter gårdagens upplopp uppges den andra festivaldagen ha gått lugnt till.
Brott • Publicerad 4 augusti 2023
Den eritreanska festivalen på Järvafältet dagen efter oroligheterna.
Den eritreanska festivalen på Järvafältet dagen efter oroligheterna.Foto: Ali Lorestani/TT

Tillståndet för protesterna mot evenemanget har dragits in för fredagen och lördagen, men polisen befarade ändå nya oroligheter. På fredagskvällen konstaterar myndigheten att den andra dagen av festivalen dock har gått lugnt till.

– Vi har kontrollerat några, men inte behövt göra något frihetsberövande eller omhändertagande, säger polisens presstalesperson Tove Hägg.

Annons

Under fredagen har polisen haft en större bevakning vid festivalområdet med ridande personal och en helikopter hovrande över området. Myndigheten har även tagit beslut om extra övervakning kring Järvafältet med både drönare och monterade kameror.

Myndigheten har under dagen fått uppgifter om att motdemonstranter från Nederländerna är på väg i buss till Sverige. Gränskontrollen i södra Sverige har därför utökats.

– Vi känner till det, men det har inte föranlett något agerande från vår sida. Vi har inte stoppat några hittills, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson på fredagskvällen.

Anhållen för mordbrand

Under fredagen har en person anhållits misstänkt för mordbrand, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Uppgiften bekräftas av polisen för TT.

– Den person som greps i går för mordbrand är anhållen, säger Tove Hägg.

– Och de 15 personer som togs i förvar kommer att skickas tillbaka till de länder där de är bosatta, säger hon.

Vårdas på sjukhus

Under torsdagens tumult skadades över 50 personer, däribland fyra poliser. Åtta personer skadades allvarligt. Vid lunchtid på fredagen vårdades fortfarande 14 personer på sjukhus för sina skador, enligt Region Stockholm.

Totalt frihetsberövades uppemot 140 personer. Misstankarna gäller bland annat våldsamt upplopp, misshandel och grovt blåljussabotage.

Festivalen arrangeras årligen av personer som uppges stötta den eritreanska regimen. När en stor grupp med regimkritiska demonstranter trotsade polisens avspärrning drabbade grupperna samman och våldsamheter utbröt.

Fakta: Festivalen på Järvafältet

Festivalen i fråga, Festival Eritrea Scandinavia, har anordnats sedan 1990-talet, enligt Nyhetsbyrån Järva. Evenemanget har tidigare fått kritik för att gå den eritreanska regimens ärenden. Det har också rapporterats om att regimen tjänar miljontals kronor på festivalen.

Tidigare har många demonstrerat mot festivalen under parollen "Dawit Isaak Campaign" efter den eritreansk-svenske författaren Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001.

Eritrea frigjorde sig från Etiopien 1993. Eritrea under ledning av Isaias Afwerki är i praktiken en enpartistat och en av världens hårdaste diktaturer.

Källa: TT, Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons