Annons
Nyheter

Efter muthärvan: Mottagning för fusktips i Göteborg

Göteborgs stad vill inrätta en permanent mottagning för tips om oegentligheter, sedan muthärvan i kommunen började nystas upp.
Nyheter • Publicerad 29 september 2010

Samtidigt kan härvan växa ytterligare enligt åklagaren.

En hög chef i ett kommunalt bolag frågade bakom stängda dörrar ut en medarbetare om denne hade läckt uppgifter till medier – trots att kommunledningen i våras sade att alla anställda fritt får berätta vad de vet om muthärvan. Det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning i onsdagens program.

Annons

Att efterforska källor på det sättet är olagligt för kommunala bolag.

Tips om mutor

Samtidigt försöker Göteborgs stad, efter ett yrkande från kommunstyrelsen, dra upp riktlinjer för hur medarbetare och allmänhet ska kunna tipsa om oegentligheter.

– Ska man inrätta en sådan funktion så ska alla tekniska vägar vara öppna, säger förste stadsjuristen Gunnar Andersson.

– Vårt bekymmer är hur vi ska hantera informationen som kommer in. Lagen säger att om man behandlar personuppgifter som gör att man kan urskilja en enskild individ så är det alltid integritetskränkande.

Därför är det i dagsläget osäkert om en permanent tipsfunktion kan bli verklighet.

Samtidigt verkar skandalen kunna svälla ut, enligt statsåklagare Nils-Eric Schultz:

– Jag tror inte att det är slut som det är nu, utan det är så mycket informationer, samtal och tips som kommer in. Det verkar som om vi bara är i inledningen, säger han till TT.

Komplex utredning

Förutom de fem pågående utredningarna finns ytterligare några fall som kan leda till nya förundersökningar, enligt Schultz.

Annons

På onsdagen ansökte han om åtalsförlängning för en 41-årig man, tidigare anställd vid Peab, som sedan två veckor sitter häktad för grovt mutbrott. Den häktade går inte med på förlängningen, uppger mannens försvarsadvokat Lars Schmidt. Därför hålls förhandling om omhäktning på torsdag.

Utredningen av den 41-årige mannen göranden är komplex och åtal kan dröja, enligt Schultz.

– Några fall är mindre komplicerade, så något eller några kanske blir klara för åtal inom någon månad, säger Nils-Eric Schultz.

Fem förundersökningar i härvan

Utredningen kring mutaffären i Göteborg sväller kontinuerligt. Fem förundersökningar pågår parallellt och är inte kopplade till varandra. De gäller:

Idrotts- och föreningsförvaltningen

Familjebostäder

Poseidon (bostadsbolag)

Byggföretaget Peab (och i förlängningen Hjällbobostaden)

Ytterligare ett bostadsbolag, okänt vilket.

Fler spår utreds, bland annat misstankar mot kommunala arenabolaget Gotevent, men inga förundersökningar har inletts.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons