Annons
Nyheter

Efter kopplingar till Epstein – Barclays vd får gå

Storbanken Barclays vd Jes Staley får lämna sin post. Detta efter en myndighetsutredning kring hans kopplingar till ökände finansmannen Jeffrey Epstein.
Ekonomi • Publicerad 1 november 2021
Barclays vd Jes Staley lämnar. Arkivbild.Foto: Evan Agostini/AP/TT

Beslutet som beskrivs som ett chockbesked bland finansmedier kommer efter att Barclays i fredags informerats om den utredning som gjorts kring Jes Staley.

"I ljuset av de här slutsatserna, och Jes Staleys intention att överklaga, har styrelsen och Jes Staley kommit överens om att han ska lämna sin roll", skriver banken i ett pressmeddelande.

Annons

Banken skriver också att utredningen inte påvisat att det finns bevis för att Jes Staley ska ha känt till eller varit medveten om de brott som Epstein har kopplats till.

Jes Staley tog över som vd för Barclays 2015 men var innan dess verksam vid amerikanska banken JP Morgan där Epstein var kund. Mångmiljardären Epstein dömdes 2008 för att ha köpt sex av minderåriga men fick ett kort straff, 13 månades fängelse.

Senare framfördes flera anklagelser om liknande brott och dessutom kopplades flera av Epsteins bekanta till brotten. Det har bland annat rapporterats att Staley besökte Epstein i fängelset 2009-09 liksom hans privata semesterö 2015 där många av brotten misstänks ha skett.

En månad efter att Jeffrey Epstein greps på nytt i samband med misstankar hittades han död i sin cell i New York. Dödsfallet har sedan fastställts som självmord.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons