Annons
Nyheter

Efter busvädret – nytt blåsoväder över Sverige

Efter det tidigare omfattande ovädret i Sverige kommer åter hårda vindar.
Samtidigt varnas det för laviner på flera håll i fjällen.
Väder • Publicerad 15 januari 2022
Busväder i söder väntas. Arkivbild.
Busväder i söder väntas. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I veckan drabbades stora delar av Sverige av hårda vindar samt snö och regn vilket på sina håll lamslog kollektivtrafik och fick skolor att stänga.

Från och med söndag väntas åter hårda vindar över stora delar av Sverige då ett lågtryck norrifrån och ett högtryck söderifrån "krockar".

Annons

– Ja, de slåss lite om utrymmet. Högtrycket pressar på söderifrån och lågtrycket rör sig lite söderut och mellan de här blir det trångt och luften får fart, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Avråds att vara utomhus

SMHI har utfärdat en orange varning, den näst skarpaste på en tregradig skala, för Norrbottens läns fjälltrakter för lördag kväll och söndag morgon. Till söndag kväll finns även en orange varning för fjälltrakterna i södra Jämtlands och Dalarnas län.

Personer avråds starkt från att ge sig ut på fjället.

– Det är ett otroligt dåligt väder där det blåser hårt och snöar. Sikten är dålig och det blir svårt att orientera sig, att resa tält och andra skydd samtidigt som räddningsinsatser försvåras, säger Annika Hjelmsten, meteorolog på SMHI.

En gul varning har även utfärdats för Västerbotten och Jämtlands läns fjälltrakter på lördagen och söndagen.

Det råder dessutom stor risk för laviner i Södra och Norra Norrlands fjälltrakter. I Abisko/Riksgränsen, Västra Vindelsfjällen, Södra Jämtlandsfjällen och Västra Härjedalsfjällen råder mycket farliga förhållanden och all vistelse i lavinterräng avrådes, enligt sajten Lavinprognoser.

Där är lavinrisken är satt till en fyra på den femgradiga skalan. För Södra Lapplandsfjällen gäller en trea med fortsatt farliga förhållanden trots lugnare väder.

Plötslig halka

Under helgen kommer det att blåsa som värst i norra delen av Sverige medan södra Sverige får sin del av kakan från söndag.

– Söndag kväll och natt mot måndag kommer det blåsa på ordentligt i södra halvan av landet, säger Therese Fougman.

Under söndag eftermiddag och kväll finns en gul varning för plötslig ishalka i Gästrikland samt östra och inre delarna av Svealand.

Fakta: Lavinskalan

5 – Extrem lavinfara. Undvik all lavinterräng.

4 – Stor lavinfara. Mycket farliga förhållanden. Alla avråds från att vistas i lavinterräng.

3 – Betydande lavinfara. Farliga förhållanden. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant. Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker.

2 – Måttlig lavinfara. Farliga förhållanden i delar av terrängen. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant, identifiera och undvik de farliga platserna.

1 – Liten lavinfara. Förhållandena är säkra i allmänhet. Var uppmärksam på att snön kan vara instabil på enstaka platser i terrängen.

Källa: Lavinprognoser.se

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons