Annons
Nyheter

ECB kan höja räntan igen

Ekonomi • Publicerad 16 september 2023
ECB-chefen Christine Lagarde kliar sig i huvudet. Bilden från torsdagens presskonferens i samband med senaste räntebeskedet.
ECB-chefen Christine Lagarde kliar sig i huvudet. Bilden från torsdagens presskonferens i samband med senaste räntebeskedet.Foto: Michael Probst/AP/TT

I veckan höjde Europeiska centralbanken (ECB) styrräntorna med 0,25 procentenheter. Många bedömare tolkade uttalanden i samband med beskedet som att det var den sista i raden av tio höjningar.

Men det är långt ifrån säkert, säger den österrikiske ledamoten i ECB, Robert Holzmann, i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg.

Annons

– Vi kan absolut inte säga att det här var den sista höjningen, säger han och fortsätter:

– Sannolikheten är inte stor, men det finns en risk för att ytterligare åtstramning kan bli nödvändigt.

Holzmann, som stod bakom torsdagens räntehöjning, tillhör gruppen av mer hökaktiga ledamöter i ECB:s räntesättande råd. Flera av ledamöterna ville däremot inte att ECB skulle höja räntan.

ECB-chefen Christine Lagarde sade på torsdagens presskonferens att det är för tidigt att säga om räntan nått toppen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons