Annons
Nyheter

Ebola-larm i Stockholm

Medietrycket fick Stockholms läns landsting (SLL) att på söndagen sända ut ett pressmeddelande att ett misstänkt fall av ebola utreds i Sverige.
Nyheter • Publicerad 1 september 2014

Redan under måndagen väntas svar på proven om den unge mannen drabbats av den fruktade blödarsjukdomen.

Han har inga konkreta symptom, men något förhöjd kroppstemperatur och har nyligen varit i en del av Afrika där sjukdomen förekommer.

Annons

– Då måste vi utesluta ebola, säger Åke Örtqvist, chef för SLL:s smittskyddsenhet.

Enligt honom var det någon som ringde Aftonbladet i samband med att patienten hämtades av folk i skyddsdräkter i Solna centrum, för vidare transport till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge där mannen vårdas på infektionskliniken.

– Vi gick ut med det därför att medierna redan visste om det. Hade vi inte gått ut med en pressrelease hade ju i alla fall alla ringt, säger Örtqvist.

Misstankar tidigare

Folkhälsomyndigheten har uppgivit att den tagit emot i snitt ett ebolatest i månaden, vilket innebär att det funnits flera tidigare misstänkta fall i Sverige.

– Ja, det må vara. Men jag vet inte det och det har – vad jag vet – inte hänt i Stockholm, säger Örtqvist.

Han konstaterar att det är klart att ebola-misstankar kan skapa oro.

– Men nu har vi inte ett fall av ebola utan ett fall där vi ska utesluta den lilla misstanken att det skulle kunna röra sig om ebola.

Läkaren berättar att mannen fördes till Huddinge i en ambulans med specialutbildad personal. Kliniken där han vårdas i isolering har flera patienter, men mannen vistas i ett specialinrett rum och får bara ha kontakt med vårdpersonal.

Örtqvist tror att det rör sig om allmänt understödjande behandling.

Annons

– Han får vård på infektionskliniken och man försöker ta reda på vad han lider av samtidigt som man inväntar provsvaret.

Väldigt liten risk

Smittskyddsläkaren ser en väldigt liten risk för att ebola skulle kunna spridas i Sverige och andra västländer.

– Vi har så pass bra möjligheter att skydda oss, säger han.

Patienten, som kom till Sverige efter att ha varit ett av de eboladrabbade länderna i Västafrika, har vad den svenska sjukvården känner till och vad han själv uppgivit, inte varit i någon kontakt med någon ebolasmittad person. Guinea, Sierra Leone, Liberia och Nigeria är länder som haft bekräftade dödsfall.

Folkhälsomyndigheten, på vars laboratorium analyserna görs, kunde under natten inte ge besked om när under måndagen provsvaren är klara.

– Och det är alltid behandlande läkare som avgör hur svaren ska tolkas och som bedömer om det kan krävas flera tester, säger Christer Janson, Folkhälsomyndighetens presschef.

Infektionsjouren på Karolinska i Huddinge avböjde under natten att besvara frågor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons