Annons
Nyheter

Ebba Busch slipper rättegång om husköpet

Den omtalade husstriden för KD-ledaren Ebba Busch ser ut att vara över. Parterna har nått en förlikning.
Därmed ställs den rättegång som snart skulle ha hållits in.
Politik • Publicerad 11 oktober 2021
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har gjort upp om förlikning med säljaren i den omtalade striden om ett hus utanför Uppsala. Arkivbild.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har gjort upp om förlikning med säljaren i den omtalade striden om ett hus utanför Uppsala. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Advokat Per-Hans Berg företräder den 82-årige man som sålde huset till Ebba Busch.

– Det stämmer. Vi har begärt att en del av den här förlikningen ska stadfästas, det vill säga att tingsrätten ska meddela en dom, vilket innebär att Ebba Busch har bättre rätt till fastigheten och att affären fullföljs, säger Berg.

Annons

I förlikningen ingår att den 82-årige mannen får en viss dispositionsrätt till fastigheten, en rätt att nyttja den, men vad det avtalet går ut på vill ingen av parterna berätta. Den delen av förlikningen har sekretessbelagts.

– Mer kan jag inte säga om det i sak, för det får jag inte.

"Båda kan leva med"

Diskussionerna mellan ombuden har pågått i ett antal veckor. I fredags kom man överens och undertecknade avtalet, vilket Expressen berättade om först.

TT: Vad var det som gjorde att ni kunde komma överens?

– Det finns många saker i förlikningar som påverkar parterna, det är svårt att bryta ut något enskilt. Vi har haft kontakter med motpartsombuden hela tiden och någonstans har det funnits en ömsesidig vilja att hitta en överenskommelse och sedan har det inte varit så lätt att hitta någonting som båda kan leva med, säger Per-Hans Berg.

Köpeskillingen har inte ändrats utan ligger alltjämt på 3,9 miljoner kronor.

Parterna har stridit om affären sedan i augusti förra året efter det att mannen ångrade husförsäljningen. Den äldre mannen anser sig fortfarande ha blivit lurad vid husköpet, enligt Per-Hans Berg.

– Den känslan har han haft hela tiden och den försvinner inte på grund av att man träffar en förlikning.

Rättegång ställs in

Även Ebba Buschs ombud Katrin Björklund bekräftar att parterna skrev under en överenskommelse i fredags. Nu får Busch köpebrevet och när tingsrättens dom vunnit laga kraft kan hon ansöka om lagfart.

– Den innebär att Ebba Busch har bättre rätt till fastigheten, enligt det avtal som skrevs under i augusti förra året, säger Björklund.

Annons

Hon framhåller att överenskommelsen också innebär att den rättegång som skulle ha hållits i frågan om några veckor ställs in. Hon vill inte gå in i detalj om vad överenskommelsen innehåller, mer än att mannen ges en viss dispositionsrätt till fastigheten, som ligger i närheten av en sjö utanför Uppsala.

Striden om huset har varit mycket uppmärksammad och parterna har också stundtals fört den inför öppen ridå.

– Han har inte varit glad i att få någon huvudförhandling, det är ju ganska ansträngande och ett speciellt ärende som hade vållat mycket uppståndelse. Så det är han nog glad att slippa. Det tror jag båda två är, säger Per-Hans Berg.

Dömdes för förtal

TT: Hur har situationen påverkats av att det varit en partiledare för ett riksdagsparti som suttit på andra sidan?

– Det har påverkat i den mening att det är väldigt många som ringt mig, det har haft ett stort massmedialt intresse, säger Berg.

– När det gäller en förlikning rent generellt är det en massa faktorer som påverkar, dels att man på ömse sida gör en bedömning hur det här håller rättsligt, och sedan om det är mycket uppståndelse massmedialt kanske någon tycker det är positivt medan andra tycker det är negativt.

Per-Hans Berg säger att hans klient aldrig haft någon önskan om att smutskasta Ebba Busch. Han har känt sig bearbetad och inte fullt ut vetat vad han skrev på vid avtalstillfället.

För Busch har hustvisten bland annat inneburit förtal av mannens ombud, hon skrev tidigare i år på ett strafföreläggande om grovt förtal och fick också betala skadestånd.

Fakta: Detta har hänt i hustvisten

20 augusti 2020:

Ebba Busch och säljaren skriver under ett köpekontrakt för fastigheten utanför Uppsala. Några dagar senare betalar Busch handpenningen till den då 81-årige mannen. Enligt säljarens ombud ångrar mannen köpet någon dag eller några dagar efter det att kontraktet undertecknats.

16 september 2020:

Ebba Busch skulle ha fått tillträde till huset, enligt köpekontraktet.

25 november 2020:

Ebba Busch kommer in med en stämningsansökan till Uppsala tingsrätt där hon yrkar att hon har bättre rätt än säljaren till huset.

Parterna växlar korrespondens under hösten och vintern där de tar in expertutlåtanden och värderingar av huset.

19 februari 2021:

Ebba Busch skriver ett långt inlägg om affären på sociala medier. Hon skriver där kommentarer om säljarens ombud och pekar ut honom som brottslig.

24 februari 2021:

Säljarens ombud anmäler Ebba Busch för grovt förtal efter inläggen hon skrev på sociala medier.

2 mars 2021:

Ebba Busch och säljaren möts i Uppsala tingsrätt för en inledande förhandling om hustvisten. De kommer inte överens om någon förlikning och en huvudförhandling planeras in till i slutet på oktober.

3 mars 2021:

Överåklagare Anders Jakobsson inleder en förundersökning om grovt förtal mot Ebba Busch.

28 maj 2021:

Ebba Busch delges formellt brottsmisstanke i ett förhör.

2 juli 2021:

Ebba Busch erkänner grovt förtal. Det får till följd att åklagaren utfärdar ett strafföreläggande med dagsböter och Ebba Busch undviker därmed rättegång.

8 oktober 2021:

Parterna når en förlikning och Ebba Busch får bättre rätt till fastigheten. I förlikningen ingår ett avtal om att den nu 82-årige mannen ska få en viss dispositionsrätt till fastigheten.

Därmed ställs rättegången som var planerad att inledas den 25 oktober 2021 in.

Källa: Domstolshandlingar från Uppsala tingsrätt

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons