Annons
Nyheter

Ebba Busch hoppar över årets prideparad

Alla partiledare utom två deltar i lördagens prideparad i Stockholm.
Ebba Busch har andra åtaganden och Jimmie Åkesson är inte välkommen.
Evenemang • Publicerad 5 augusti 2023
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) på 2022 års prideparade i Stockholm. I år har hon andra åtaganden och deltar inte.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) på 2022 års prideparade i Stockholm. I år har hon andra åtaganden och deltar inte.Foto: Maja Suslin/TT

På lördag klockan 13 går årets prideparad av stapeln, som avslutning på regnbågsveckan. I år kommer sju av nio partiledare gå i prideparaden.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) är de enda partiledarna som också sitter i regeringen. Energiminister Ebba Busch (KD) kommer inte delta i år.

Annons

– Hon har andra åtaganden i dag, säger Mia Widell, pressekreterare för Ebba Busch.

Enligt Widell är det Erik Slottner (KD), civilminister, som är det statsråd som representerar Kristdemokraterna.

I Tv4:s Nyhetsmorgon fick statsministern frågan om hur det känns att gå i paraden.

– Det känns bra, inte minst nu när frågan är på högkant och många länder går i fel riktning.

– Vi får aldrig ta de här frågorna för givna. Alla människors frihet och kärlek hyllar vi i Sverige och det gör vi i dag, säger han.

Från oppositionen kommer alla partiledare delta. Magdalena Andersson (S), Nooshi Dadgostar (V) och de båda språkrören Märta Stenevi (MP) och Per Bolund (MP) brukar delta och kommer göra det även i år. Också Muharrem Demirok (C) kommer gå i årets prideparad, nu för första gången som partiledare.

Stockholm Pride har sedan 2014 ett årsmötesbeslut på att Sverigedemokraterna inte är välkomna på paraden.

– Du ska ha en HBTQ-politik och driva ett HBTQ-politiskt arbete och du behöver stå bakom vår värdegrund. Baserat på dessa principer välkomnar vi politiska partier att anmäla sig till vår plattform, säger Fredrik Saweståhl, ordförande i Stockholm Pride och fortsätter:

– SD möter inte våra principer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons