Annons
Nyheter

Dyrt slänga skräp på gatan

Den som slänger skräp på gatan, i parken eller i naturen riskerar att på stående fot få betala 800 kronor i böter.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2011

– Vi måste skärpa oss och ta ett personligt ansvar, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Regeringen vill införa de nya lagreglerna från den 1 juli i år. Förebilden är bland annat Singapore där den som slänger skräp på marken får betala höga böter. Syftet är att lättare ställa syndarna till svars. I dag krävs att polisen först skriver en anmälan för att den ska kunna ingripa.

Annons

– När regelverket är på plats ska polis kunna skriva ut en bot direkt. Det är en jättetydlig signal. Vi gör inte det här för att folk ska behöva betala en massa böter utan för att markera att de måste sluta skräpa ned, säger Andreas Carlgren.

Han tycker att det ser bedrövligt ut i städerna eller i naturen på sommaren, med allt från krossat glas och engångsgrillar till högar med sopor som inte lagts i sopsäckar.

– Hundar och barnfötter ska inte behöva springa i det där och riskera att skada sig på krossat glas, säger han.

Det är redan straffbart att skräpa ned, straffskalan är böter och fängelse upp till ett år, men då gäller det medveten dumpning i naturen i större skala.

– Det straffet finns kvar, men det löser inte problemet med nedskräpning i parkerna, säger Andreas Carlgren.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons