Annons
Nyheter

Dugongerna riskerar att utrotas

Det fridsamma, havslevande däggdjuret dugong och flera arter av snäckan abalone – eller havsöron – klassas nu akut utrotningshotade. På den senast uppdaterade listan finns totalt 700 nya arter som riskerar att dö ut.
Natur • Publicerad 10 december 2022
Dugongen Serena fotad i Tobaakvariet , Japan, 2012. Dugonger hör till ordningen siréndjur eller sjökor.
Dugongen Serena fotad i Tobaakvariet , Japan, 2012. Dugonger hör till ordningen siréndjur eller sjökor.Foto: Linda Lombardi/AP

Listan är sammanställd av Internationella naturvårdsunionen (IUCN) och presenterades på FN-mötet COP15 om biologisk mångfald i Montreal.

En av de arter organisationen slår larm om är dugongen, som lever från Afrikas östra kust till västra Stilla havet. Dugongen är sårbar i hela sitt utbredningsområde, och nu har populationer i Östafrika kommit in på den röda listan som akut hotade, och populationer i Nya Kaledonien som hotade, rapporterar AP.

Annons

Den växtätande dugongen, som hör till ordningen sjökor och blir cirka tre meter lång, hotas främst av fiskeredskap som den oavsiktligt fångas i, och tjuvjakt. Brist på sjögräs är ett annat hot mot djuret, liksom båtar som kör på djuren då de betar i grunda vatten.

Andra kritiskt hotade arter är, enligt IUCN, pelarkorall som lever i Karibien och snäckan abalone, eller havsöron. 20 av de 54 abalonearterna är utrotningshotade.

IUCN:s röda lista omfattar totalt mer än 150 000 arter, varav 42 000 hotas av utrotning.

Listan uppdateras två-tre gånger per år, och nu senast alltså i samband med FN-mötet i Kanada.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons