Annons
Nyheter

Drullar på cyklar irriterar

De struntar i rödljus och övergångsställen och kör slalom bland folk på trottoaren. Drullar på cykel irriterar i stadstrafiken.
Nyheter • Publicerad 10 juni 2010

– De är lite av doktor Jekyll och mister Hyde. Många cyklister har ju körkort och klarar hyfsat att följa trafikreglerna när de kör bil. Men när de sätter sig på cykeln är det som om alla hämningar släpper, säger Erling Andersson, chef för trafikpolisen i Skåne.

Han anser att anarkin sprider sig bland cykelfolket. Cyklister kör upp på trottoaren för att slippa rödljus, släpper styret för att skicka sms och tränger sig fram bland fotgängare som korsar gatan. Andersson menar att cykelanarkin skulle kunna ge polisen närmast oändligt mycket att göra, men den är knappast en fråga av högsta prioritet.

Annons

– Men jag önskar ändå att alla poliser ingriper när något sker mitt framför ögonen.

I trygghetsmätningar nämns rätt ofta vild framfart på cykel och moped som hot mot säkerheten i bostadsområden. Ändå får poliserna kritik när de ingriper och bötfäller cyklister, berättar Andersson.

– Folk frågar om vi inte har viktigare saker för oss.

Cykelfrämjandet vill få människor att cykla mer, självklart med respekt för trafikreglerna.

– Men personligen tycker jag att bilisterna är värre syndare, säger främjandets kansliansvariga Marianne Jönsson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons