Annons
Nyheter

Drönaranfall ovanligt långt in i Ryssland

Drönaranfall rapporteras i Tatarstan i Ryssland – närmare 120 mil från Ukraina. Där uppges den ryska militären tillverka sina attackdrönare.
Ryssland (TT-AP-AFP) • Publicerad 2 april 2024
Rysslands president Vladimir Putin i samtal med Tatarstans högsta politiska ledare, republikens president eller "rais" Rustam Minnichanov. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin i samtal med Tatarstans högsta politiska ledare, republikens president eller "rais" Rustam Minnichanov. Arkivbild.Foto: Michail Klimentjev/Sputnik/Kreml via AP/TT

Drönare har slagit ned i industrianläggningar i städerna Jelabuga och Nizjnekamsk, meddelar regionala myndigheter i Tatarstan på tisdagsmorgonen.

Totalt sju personer uppges ha blivit skadade. Och om det är Ukraina som ligger bakom så är det så vitt känt det ukrainska drönaranfall under kriget som har skett allra längst in på ryskt territorium, från Ukraina sett.

Annons

Drönare slog bland annat ned i en industrizon vid Jelabuga där Ryssland tidigare har rapporterats tillverka attackdrönare av den iranska modellen Shahed, de så kallade kamikazedrönare som har störtat i mängder över Ukraina under kriget.

I Nizjnekamsk uppger lokala myndighetsföreträdare att luftvärnet stoppade drönare som var på väg mot ett oljeraffinaderi.

Ukraina har utfört många drönarattacker mot mål i Ryssland under krigets gång och vid flera tillfällen nått bland annat till S:t Petersburg med omnejd i norr. Men få drönaranfall har rapporterats så här långt österut.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade i förra året att landet hade utvecklat ett vapen som de lyckats träffa ett mål 70 mil bort med, vilket då sågs som en lång distans.

Tatarstan är en av Rysslands 21 republiker som åtminstone tidigare har haft ett något större självstyre inom federationen. Omkring fyra miljoner människor bor i det oljerika och relativt högt industrialiserade området. Merparten av invånarna hör till minoritetsfolkgruppen tatarer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons