Annons
Nyheter

Döms för att ha sågat sönder 27 jakttorn

Benen på 27 jakttorn blev söndersågade, tre jaktstugor blev vandaliserade och på väggarna sprejmålades slagord.
Nu döms en 33-årig man av Växjö tingsrätt för tre fall av grov skadegörelse med påföljden villkorlig dom.
Brott • Publicerad 12 november 2021
En 33-årig man fälls för att bland annat ha förstört 27 jakttorn i Växjötrakten. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Tre jaktlag i Växjötrakten drabbades under våren och sommaren 2019 av 33-åringens skadegörelse, som han enligt domen begick tillsammans med en okänd person.

Det finns inget vittne som kopplar mannen till de olika platserna, men teknisk bevisning gör att 33-åringen fälls mot sitt nekande.

Annons

Exempelvis finns filmer och bilder på söndersågade jakttorn i hans mobiltelefon, men mannen hävdar att han lånat ut mobilen då och då till människor som sympatiserar med en organiserad aktionsgrupp mot jakt i Sverige, Hunt saboteurs Sweden.

På en av filmerna har polisen kunnat slå fast att en sko som tillhör mannen syns i bild, men 33-åringen hävdar att han även brukar låna ut sina skor emellanåt. Rätten ser dock alla förklaringar som efterhandskonstruktioner.

Ett av jaktlagen drabbades av söndersågade jakttorn vid tre olika tillfällen och fick sammanlagt 15 torn förstörda. Vid det första tillfället stals kartor som pekade ut var tornen var utplacerade. Kartor som polisen senare hittade hemma hos 33-åringen och på materialet fanns även hans fingeravtryck.

Mannen döms även till att betala ett skadestånd på sammanlagt 67 500 kronor till de drabbade jaktlagen och ett försäkringsbolag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons