Annons
Nyheter

Dömda advokater nekas prövning i HD

De tidigare advokaterna "Kungen" och "Prinsen" som dömdes till sex respektive fyra års fängelse i hovrätten nekas prövningstillstånd i Högsta domstolen, skriver Dagens Juridik.
Brott • Publicerad 10 januari 2023
Högsta domstolen beviljar inte de tidigare advokaterna prövningstillstånd. Hovrättsdomarna står därmed fast. Arkivbild.
Högsta domstolen beviljar inte de tidigare advokaterna prövningstillstånd. Hovrättsdomarna står därmed fast. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

Hovrättsdomarna mot männen står därmed fast.

Misstankarna mot advokaterna uppstod under utredningen av brott kopplade till det så kallade Vårbynätverket i södra Stockholm. I krypterade chattar över kommunikationstjänsten Encrochat visade sig männen ha haft kontakt med centrala personer inom nätverket och gick där under täcknamnen Kungen och Prinsen.

Annons

I somras dömdes den 43-årige man som kallades Kungen för förberedelse till mord i tingsrätten till sex års fängelse. Mordplanerna hade koppling till andra kriminella nätverk och var riktade mot en person som satt i fängelse.

Hans 30-årige kollega, kallad Prinsen, dömdes i tingsrätten till fyra års fängelse för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och brott mot yppandeförbud. Han har bland annat gett råd till personer inom Vårbynätverket om hur de skulle undvika att bli upptäckta av polisen när de skötte sin narkotikahandel.

Straffen fastställdes av hovrätten, som dock i stället dömde 43-åringen för medhjälp till stämpling till mord, eftersom domstolen inte ansåg att hans hantering av en så kallad encrotelefon utgjort ett straffbart förberedelsebrott.

Advokatsamfundet uteslöt männen sommaren 2021.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons