Annons
Nyheter

Dömd 15-åring placeras med vuxna på rättspsyk

En 15-årig pojke döms till rättspsykiatrisk vård efter överfallet på en flicka i Skellefteå i somras.
Att en så ung person får den påföljden är extremt ovanligt och pojken kommer nu att placeras tillsammans med vuxna som lider av allvarliga psykiska störningar.
Vård • Publicerad 14 december 2022
Rättsmedicinalverket har kommit fram till att pojken lider av en allvarlig psykisk störning. Han döms därför av Skellefteå tingsrätt till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Arkivbild.
Rättsmedicinalverket har kommit fram till att pojken lider av en allvarlig psykisk störning. Han döms därför av Skellefteå tingsrätt till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

– Det är väldigt, väldigt ovanligt. Vi har kanske en handfull personer i hela Sverige som är under 18 år och då är de allra flesta nära 18, säger Ola Broström, verksamhetschef vid Region Stockholms rättspsykiatriska verksamhet.

Att barn placeras på samma kliniker som vuxna är något som varit föremål för politisk diskussion genom åren, men enligt Ola Broström finns flera faktorer som talar för att det ska vara så.

Annons

Framför allt handlar det om att det är så få barn som döms till rättspsykiatrisk vård. Det innebär att det skulle vara svårt att upprätthålla verksamhet endast för barn på mer än någon enstaka institution, vilket i sin tur skulle göra att det inte går att tillgodose närhetsprincipen om att man ska vårdas i närheten av sin familj.

– Ser man till barnets bästa är nog det bästa att vistas nära sin familj, och då på en institution med andra dömda personer även om de är äldre, säger Broström.

Kort vårdtid annars

En annan faktor är att många barn ändå skulle behövt flytta relativt snabbt när de fyllt 18.

– Det skulle medföra en väldigt kort vårdtid på en plats där man som ung precis acklimatiserat sig i en vårdmiljö, som man ska bryta upp ifrån.

Klart är alltså att 15-åringen som nu dömts i Skellefteå kommer att placeras tillsammans med vuxna.

Generellt är umgänget bland de intagna ganska fritt, säger Ola Broström, även om det varierar beroende på individuella bedömningar och lokala förutsättningar.

– Det kan vara allt från 5 till 20 personer på en enhet. Då umgås man med dem, man har sitt eget rum där man inte får ta in andra patienter, men i dagrum och tv-rum vistas man med andra. Men det är personal med dygnet runt.

Barnkonventionen svensk lag

När det gäller rättspsykiatrisk vård av barn måste man även förhålla sig till barnkonventionen, som blev lag i Sverige 2020. Den gör att barn har vissa rättigheter som inte vuxna har på samma sätt.

– Det handlar exempelvis om laglig rätt till aktiviteter på enheten och rätt till utevistelser och kontakt med omvärlden, säger Ola Broström.

Det innebär också att barnets bästa hela tiden måste vara i fokus när olika åtgärder planeras. Det kan bland annat handla om när besök av föräldrar ska genomföras.

Annons

– "Ett besök just i dag, är det för barnets bästa? Eller är det anhörigas behov vi tillfredsställer nu?" Sådant måste man i varje beslut överväga, säger Ola Broström.

Fakta: Rättspsykiatrisk vård

Domstolen kan döma till rättspsykiatriskt vård om den som misstänks för ett brott lider av en allvarlig psykisk störning. Begreppet ”allvarlig psykisk störning” är inte en diagnos utan ett juridiskt begrepp. Exempel på en allvarlig psykisk störning kan vara vanföreställningar, tankestörningar och hallucinationer.

I vissa fall kan rättspsykiatrisk vård kombineras med särskild utskrivningsprövning. Det är aktuellt när det finns risk att den tilltalade återfaller i brott av allvarligt slag. Särskild utskrivningsprövning innebär att förvaltningsrätten fattar beslut om vården, i stället för en chefsöverläkare.

Källa: Sveriges domstolar

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons