Annons
Nyheter

Dom: Kvartett frias för sprängdåd i Malmö

Fyra män frias från anklagelsen om att ligga bakom en rad sprängdåd i Malmö.
Åklagarna delar inte tingsrättens värdering av bevisningen.
Brott • Publicerad 10 januari 2023
Entréer till tre flerfamiljshus i Malmö sprängdes sönder och i ytterligare ett hus placerades en bomb utanför en lägenhetsdörr – allt inom loppet av sex dagar, den 18 till 23 februari i fjol. Arkivbild.
Entréer till tre flerfamiljshus i Malmö sprängdes sönder och i ytterligare ett hus placerades en bomb utanför en lägenhetsdörr – allt inom loppet av sex dagar, den 18 till 23 februari i fjol. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Några dagar i februari förra året skakades Malmö av tre explosioner vid entréer till lägenhetshus i Malmö. Dessutom placerades en bomb som aldrig detonerade utanför en lägenhetsdörr. Dåden ska ha varit en hämndaktion efter en skottlossning mot en bil i Bunkeflostrand den 17 februari samma år.

En 36-årig man, som pekats ut som ledare för en gängkonstellation, åtalades i november tillsammans med tre andra män i 20-årsåldern misstänkta för tre fall av allmänfarlig ödeläggelse och ett försök till samma brott.

"Oerhört komplicerat ärende"

Annons

Nu friar Malmö tingsrätt de fyra männen från anklagelserna. En enig rätt skriver i domen att bevisningen som lagts fram antyder att de åtalade är inblandade på något sätt, men bevisningen "är inte stark, varken sett var för sig eller tillsammans".

– Det är ett oerhört svårt ärende att bevisvärdera, vilket vi på åklagarsidan sagt från början också. Det här är ett oerhört komplicerat ärende. Det finns inte en enskild omständighet som visar vem som har gjort vad, men att man måste lyfta blicken och se på hur bevisningen samverkar med varandra, säger Mårten Alvinsson, en av två åklagare i fallet, till TT.

– Tingsrätten har valt ett sätt att bevisvärdera, vi pläderar för att just det sättet ska man inte använda, fortsätter Alvinsson.

Bombdåd är generellt svåra att utreda. Förutom att mycket av bevisningen försvinner i samband med explosionen är det alltid en stor risk att oskyldiga människor har lämnat exempelvis fingeravtryck på produkterna som bomberna består av.

Hanterade sprängämnen

– Tingsrätten har även har konstaterat att det finns spår från okända på vissa av de fynd man har gjort på explosionsplatserna. Men dessa produkter hanteras legalt av folk som har tillstånd för det innan produkterna försvinner ut från den legala marknaden. Personer som vanligtvis inte finns i våra dna-register, säger Mårten Alvinsson.

En av männen, som är 21 år gammal, döms dock till fängelse i två år för att ha hanterat sprängämnen under den aktuella perioden, men kan inte knytas till någon explosion.

Åklagarsidan ska läsa igenom domen mer noggrant innan ett beslut om ett eventuellt överklagande fattas.

Fakta: Detta har hänt

Den 17 februari besköts en bil under färd i Bunkeflostrand i södra Malmö av gärningsmän som satt i en annan bil. Skottlossningen var starten på en rad sprängdåd de efterföljande dagarna – explosioner som innebar att ett stort antal boende utsattes för potentiell livsfara.

En 36-årig man, som var vän till en man som satt i den beskjutna bilen, har pekats ut som ledare för en gängkonstellation bestående av ytterligare tre män i 20-årsåldern. Kvartetten åtalades för bland annat tre fall av allmänfarlig ödeläggelse och ett försök till samma brott.

Samtliga fyra frias av Malmö tingsrätt från anklagelserna.

Polisen har haft tillgång till ett stort antal avlyssnade samtal från en av 36-åringens telefoner, men tingsrätten framhåller i sin dom att det inte framkommit i något samtal att han har exempelvis gett order eller lämnat instruktioner om att framställa bomber.

En av männen, som är 21 år gammal, döms dock till fängelse i två år för två fall av brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, varav ett av brotten ses som grovt. Han ska ha hanterat sprängämnen, men kan inte knytas till någon explosion.

Den 36-årige mannen döms till fängelse i tre månader för ett stort antal fall av olovlig körning och brukande av falsk urkund.

De två andra männen, 21 och 19 år gamla, frikänns helt. Den 19-årige mannen stod även åtalad för att ha legat bakom en explosion utanför en restaurang i centrala Malmö den 8 december 2021, men frias även från den anklagelsen.

Källa: Domen

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons