Annons
Nyheter

Dom i mål om supporterdöd

En 28-årig man fälls för dödsmisshandeln av en Djurgårdssupporter, enligt domen från Helsingborgs tingsrätt.
Nyheter • Publicerad 17 juni 2014
Foto: John Alexander Sahlin / TT

Helsingborgssupportern döms till fängelse i åtta månader för misshandel av normalgraden och vållande till annans död. Han ska även betala skadestånd till offrets anhöriga – 40 000 kronor i stället för yrkade 50 000 kronor för sveda och värk.

Orsakssambandet mellan våldet och döden är tillräcklig i juridisk mening, enligt tingsrätten.

Annons

Bevisningen håller för fällande dom trots att den medicinska dödsorsaken inte med säkerhet har kunnat klarläggas. Det handlar inte om en nödvärnssituation, slår rätten fast.

I domen skriver tingsrätten att den dömde mannen borde ha förstått att misshandeln kunde leda till döden.

Att 43-åringen var påverkad av alkohol, var överviktig och hade hjärtproblem gjorde fallet mycket komplext enligt rättsläkarna. Enligt rätten kan omständigheterna ha gjort mannen extra sårbar för våldet.

– Det är självklart så att det kan ha påverkat utgången, men för den juridiska bedömningen räcker det att konstatera att våldet har lett till dödsfallet där och då, säger chefsrådman Stefan Reimer till TT.

Inga vittnesuppgifter styrker heller att den dömde mannen ska ha handlat i nödvärn.

– Det motsägs i stället av alla vittnen som har hörts utöver den tilltalades egna uppgifter, invändningen framstår därför som obefogad.

Advokat Stefan Rosell kommer att överklaga domen tillsammans med sin klient så fort han får möjlighet.

– Vi är besvikna över domen, särskilt i frågan om vållande till annans död. Tingsrätten skriver att risken med att bruka våld är att det kan leda till svåra skallskador. Men här finns inga svåra skallskador. Jag tycker det är orimligt att en svarande ska se för konsekvenser som är omöjliga att förutse. Det går inte att se att någon är hjärtsjuk.

Rättens ordförande Stefan Reimer anser att 28-åringen borde tagit i beräknande att slaget på stentrappan kunde leda till döden.

– Det är inte särskilt sannolikt men det är tillräckligt sannolikt för att ta i beräkning, säger Stefan Reimer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons