Annons
Nyheter

Fler döda och protester efter orkanen Ian

Antalet dödsoffer efter orkanen Ians framfart i Florida stiger, och förödelsen i delstaten är massiv.
På Kuba, där stormen först nådde land, har protester brutit ut mot hur landet till stor del fortsatt är strömlöst, tre dagar efter ovädret.
USA • Publicerad 1 oktober 2022
Ovädret Ian orsakade enorm förödelse i Florida.
Ovädret Ian orsakade enorm förödelse i Florida.Foto: Rebecca Blackwell
Orkanens troliga väg torsdag–lördag.
Orkanens troliga väg torsdag–lördag.Foto: Johan Hallnäs

Enligt myndigheterna har minst 30 personer hittills bekräftats döda, 27 av dem i Florida. Det handlar bland annat om drunkningstillbud men också om personer som skadats i olyckor orsakade av ovädret. Ett äldre par dog efter att strömavbrott slog ut deras syresättningsmaskin.

Många fler befaras dock ha mist livet. Ovädret har beskrivits som den värsta naturkatastrofen i delstatens historia och räddningstjänsten har svårt att ta sig fram på många ställen.

Skador för 1 100 miljarder

Annons

– De här kan bli den dödligaste orkanen i Floridas historia, säger president Joe Biden.

Orkanen beräknas ha orsakat skador för långt över 100 miljarder dollar, motsvarande 1 100 miljarder svenska kronor, enligt riskkalkyleringsbolaget Karen Clark & Company.

Ovädret drog under fredagen in över delstaten South Carolina med omfattande översvämningar som följd. De fullskaliga skadorna väntas inte kunna redovisas förrän natten är över.

Protester på Kuba

Innan Ian nådde USA miste tre personer i Kuba livet i ovädret. Dessutom saknas fortfarande många av de som var ombord på en båt med över 20 migranter från Kuba och som hamnade i stormens väg.

Hela elnätet i önationen slogs ut av orkanen, och i huvudstaden Havana har demonstranter protesterat mot hur det tre dagar senare fortfarande inte finns någon ström på vissa håll. Inte heller internet fungerar för stora delar av befolkningen. Enligt Alp Toker, chef för Londonbaserade Netblocks, som övervakar internetfriheten i världen, verkar internettillgången bero på andra faktorer än ovädret:

"Avbrottens tajming tyder på att det är en åtgärd för att minska demonstrationernas räckvidd", skriver han i ett mejl.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons