Annons
Nyheter

Distansarbetet tillbaka – det har vi lärt oss

Ångest inför återgång till distansarbete? Var lugn, det behöver inte bli som förra gången.
Ekonomi • Publicerad 12 december 2021
Distansarbetarna behöver tid för spontana samtal och reflektion, konstaterar en stressforskare. Arkivbild.
Distansarbetarna behöver tid för spontana samtal och reflektion, konstaterar en stressforskare. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Sedan pandemins start har flera forskningsprojekt inletts kring distansarbete och det digitalt ledda arbetet. Studierna har visat att människor reagerar väldigt olika på distansarbete – vissa trivs bra medan andra inte kan tänka sig ett arbetsliv där man sitter hemma en stor del av tiden.

En del arbetsgivare fortsätter med en "hybridmodell", arbete både på distans och på kontoret.

Annons

Till exempel Swedbank har permanentat möjligheten till hemarbete och ser framför sig en hybridlösning i framtiden. På konkurrenten Nordea får anställda jobba hemifrån två dagar i veckan om de vill. På Skatteverket får medarbetare arbeta hemifrån en del av tiden, de tillämpar individuella bedömningar.

Flera fallgropar

Vilken modell än arbetsgivaren väljer, är det viktigt att strategin är tydlig kommunicerad, säger Linda Widar, docent vid Högskolan i Gävle, som studerat distansarbete under pandemin.

– Från arbetsgivarens sida är det viktigt att vara tydlig och transparent i sin kommunikation om hur man resonerar och vad man planerar att göra, men också lyssna till medarbetarnas behov och ge dem inflytande i strategin för hemarbete. Annars riskerar det att skapa oro och motstånd, säger Linda Widar.

Under tiden med distansarbete finns det flera fallgropar att undvika. Till exempel att digitala möten staplas på varandra och att effektiviteten minskar kreativitet och samarbete.

– Digitala möten har en tendens att bli väldigt effektiva. Det behövs utrymme i schemat för att kunna ha spontana samtal och tid för reflektion, säger Maral Babapour Chafi, forskare vid institutionen för stressmedicin i Västra Götalandsregionen, som forskar om samspelet mellan människa och teknik.

Mycket distraktion

Det är också viktigt att medarbetare inte känner sig tvingade att ha en konstant "digital närvaro".

– Det kan bli många notiser och mycket distraktion. Att arbeta på distans kan skapa förväntningar att man hela tiden ska vara tillgänglig. Men har man ett arbete som kräver koncentration är det bra att komma överens om tider då det går att stänga av notifikationer, säger Babapour Chafi.

En annan aspekt som Maral Babapour Chafi märkt i sina studier är att den sociala biten är väldigt viktig – och en av de största utmaningarna.

– Det handlar både om professionell isolering som leder till ett minskat kunskapsutbyte och om det sociala utbytet med kollegor.

Hon tipsar om att skapa utrymme för sociala aktiviteter och reflektion.

Göra själv

Annons

Det finns också en rad saker som individen kan göra för att arbeta på distans på ett hälsosammare sätt. Det mesta har sagts förut: Ta pauser, sitt om möjligt vid ett ordentligt bord med en bra stol och att dra en tydlig linje mellan arbete och fritid.

– En god idé, om man har möjligheten, är att avsätta en plats i hemmet för arbete. Det kan vara psykologiskt viktigt att kunna lämna arbetsplatsen för att skilja på fritid och arbetstid. En annan sak som är viktigt är att upprätthålla regelbunden kommunikation med kollegor och chef för att fortsätta känna sig som en del av arbetsplatsen, säger Linda Widar.

Fakta: Tips om distansarbete

Några tips till arbetsledare och chefer från forskningen om distansarbete:

1. Ge tydliga arbetsuppgifter där du beskriver syftet och hur arbetet passar in i helheten.

2. Tillåt så mycket frihet du kan och ge återkoppling på hur det går.

3. Hjälp till att lösa problem och undra ibland hur folk mår.

4. Strukturera upp det sociala.

Källa: Institutet för stressmedicin, Västra Götalandsregionen

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons