Annons

Diplomater vände Lavrov ryggen

Diplomater protesterade mot Ryssland genom att tåga ut när utrikesminister Sergej Lavrov talade under en extrainsatt session i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève.
Ukrainakriget • Publicerad 1 mars 2022
Ambassadörer och andra diplomater visar vad de tycker om Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. När hans videobudskap startade lämnade de helt enkelt rummet.
Ambassadörer och andra diplomater visar vad de tycker om Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. När hans videobudskap startade lämnade de helt enkelt rummet.Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
Ett fåtal diplomater stannade kvar när den ryske utrikesministern Sergej Lavrov talade via video på en säkerhetskonferens i Genève.
Ett fåtal diplomater stannade kvar när den ryske utrikesministern Sergej Lavrov talade via video på en säkerhetskonferens i Genève.Foto: Fabrice Coffrini/AP/TT

En liknande demonstration mot den ryska aggressionen i Ukraina genomfördes en knapp timme tidigare under Lavrovs tals på FN:s nedrustningskonferens i en närliggande sal.

Vid båda mötena på tisdagen spelade man upp ett förinspelat tal av Lavrov. Han skulle ha närvarat men ställde in med hänvisning till EU-ländernas "antiryska sanktioner".

Annons

När inspelningen startade i FN:s råd för mänskliga rättigheter marscherade nästan alla diplomater helt sonika ut från hörsalen.

Spontan applåd

– Tack så mycket för denna underbara uppvisning till stöd för ukrainare som slåss för sin självständighet, sade Ukrainas FN-ambassadör Jevhenija Filipenko som ledde tåget ut till kammarfoajén där folk samlades runt en stor ukrainsk flagga.

Där tog den franske diplomaten Jérôme Bonnafont till orda:

– Vilken invasion som helst innebär en kränkning mot mänskliga rättigheter, kraftiga överträdelser och civila förluster.

– Det är viktigt att FN:s råd för mänskliga rättigheter med det här uttåget visar att det är förenat med Ukraina och det ukrainska folket.

I kammarfoajén tog diplomaterna upp en applåd för Ukraina samtidigt som Lavrovs tal fortsatte. Kvar i salen för att lyssna satt bara ambassadörerna för Jemen, Syrien, Venezuela och Tunisien.

Utstött land

Sedan Ryssland anföll Ukraina för sex dagar har president Vladimir Putins rike allt mer blivit en internationell paria.

USA:s utrikesminister Antony Blinken deltog också på den extrainsatta sessionen via en förinspelad video. Där ifrågasatte han om Ryssland ska få behålla sin plats i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

– Moskvas förbrytelser mot internationella humanitär lag ökar timme för timme, när ryska angrepp slår mot skolor, sjukhus och bostadsbyggnader, sade amerikanen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons