Annons
Nyheter

Det vet vi om bankkollapsen i USA

Den amerikanska bankkrisen, kopplad till två fallna amerikanska banker, har fått extrem påverkan på marknaden. De globala kursfallen har inneburit att totalt 465 miljarder gått upp i rök, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.
Det här är det vi vet hittills.
Ekonomi • Publicerad 14 mars 2023
Den amerikanska så kallade nischbanken Silicon Valley Bank brakade samman i slutet av förra veckan. Bild från SVB:s huvudkontor i Santa Clara på måndagen.
Den amerikanska så kallade nischbanken Silicon Valley Bank brakade samman i slutet av förra veckan. Bild från SVB:s huvudkontor i Santa Clara på måndagen.Foto: Benjamin Fanjoy/AP/TT
Beslutet att kliva in och garantera insättningar i bankerna togs av USA:s finansminister Janet Yellen, centralbankschef Jerome Powell och bankövervakningsmyndigheten FDIC:s ordförande Martin Gruenberg efter överläggningar med president Joe Biden. Arkivbild.
Beslutet att kliva in och garantera insättningar i bankerna togs av USA:s finansminister Janet Yellen, centralbankschef Jerome Powell och bankövervakningsmyndigheten FDIC:s ordförande Martin Gruenberg efter överläggningar med president Joe Biden. Arkivbild.Foto: Mariam Zuhaib/AP/TT
Alectas kunder kan känna sig trygga, enligt vd:n Magnus Billing. Arkivbild.
Alectas kunder kan känna sig trygga, enligt vd:n Magnus Billing. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vad är Silicon Valley Bank?

Silicon Valley Bank (SVB) grundades 1983 och var USA:s sextonde största bank. Huvudkontoret ligger i Kalifornien och huvudverksamheten har riktats mot tech- och tillväxtbolag i Silicon Valley-området.

Annons

Banken har verksamhet i Storbritannien, Kina, Tyskland och Danmark. Och sedan en tid tillbaka finns även ett kontor i Sverige.

SVB:s kollaps blev startskottet för den pågående bankkrisen.

.

Varför kollapsade banken?

Bakgrunden till SVB:s problem är att banken gjort stora investeringar i statsobligationer. När den amerikanska centralbanken Fed höjt styrräntan i flera omgångar har dessa kraftigt sjunkit i pris.

I mitten på förra veckan uppgav SVB att man tvingats sälja obligationerna till förlust och att man behövde motsvarande 20 miljarder kronor i nytt kapital för att klara sin balansräkning.

Oron spred sig bland bankens kunder, som snabbt plockade ut motsvarande 420 miljarder kronor, det blev en så kallad bankrusning. SVB-aktien rasade med över 60 procent på New York-börsen.

I slutet på veckan handelsstoppades aktien och strax därefter beslutade amerikanska myndigheter att stänga banken och ta kontroll över dess tillgångar.

.

Vad händer nu i USA?

Annons

Efter SVB-kollapsen har delar av banksektorn rasat rejält på den amerikanska börsen. New York-baserade Signature Bank har också kollapsat och stängts av amerikanska myndigheter.

First Republic Banks aktie föll med över 60 procent på måndagen och banken Western Alliance rasade med nästan 50 procent.

För att lugna finansvärlden har USA:s tillsynsmyndigheter klivit in och garanterat insättningar i de kollapsade bankerna.

President Joe Biden sade i ett uttalande på måndagen att det amerikanska banksystemet är säkert och att han vill stärka tillsynsreglerna för bankerna.

Efter SVB-kollapsen har också den amerikanska dollarn och räntorna på statsobligationer fallit.

Flera investerare befarar att centralbanken Federal Reserves (Fed) höjt styrräntan för snabbt och att räntekänsliga delar av ekonomin nu börjar slås ut.

Tunga bedömare säger också att de inte längre tror att Fed kommer att höja räntan vid nästa möte i mars.

.

Hur påverkas Sverige?

Enligt Riksbanken och Finansinspektionen (FI) har bankkrisen i USA ingen påverkan på stabiliteten i det svenska finansiella systemet i nuläget.

Annons

Utvecklingen i USA och turbulensens spridningseffekter följs noga, enligt Riksbankschefen Erik Thedéen.

Regeringen är "på tårna", enligt finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

Sverige är bättre rustat nu än vid den globala finanskrisen 2008, enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan, ser det som osannolikt att situationen ska utvecklas till en djup internationell finanskris. Men det kan leda till större krav på banksektorn framöver, enligt honom.

Den svenska pensionsjätten Alecta har på senare år investerat i både SVB, Signature och First Republic Bank och riskerar nu att förlora mångmiljardbelopp.

Men förlusterna påverkar Alecta och pensionsspararna marginellt, enligt vd:n Magnus Billing.

Enligt FI är påverkan på Alectas avkastning liten och effekten på framtida pensioner är "mycket låg".

För det allmänna pensionssystemet i Sverige har de amerikanska bankkollapserna ingen påverkan alls, enligt Pensionsmyndigheten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons