Annons
Nyheter

Det går sämre för svenska studenter

De svenska studenterna klarar sig allt sämre, rapporterar Högskoleverket.
Nyheter • Publicerad 2 september 2010

Sämst går det för männen men också kvinnorna tar färre poäng än tidigare, och det är en dramatisk förändring, skriver Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.

En förklaring till kvinnornas studieresultat kan vara att många av dem läser på distans, fler än männen, och de som distansstuderar klarar sig genomgående sämre än de som läser en högskola.

Annons

Studenternas prestationer har försämrats under flera år. I den senaste mätningen har de i genomsnitt klarat 79 procent av de högskolepoäng som de registrerat sig för.

Försämringarna har skett på både de yrkesinriktade programmen och de generella som inte leder till en yrkesexamen. Men det är fortfarande goda resultat på program där en godkänd examen krävs för yrkeslegitimation, till exempel läkare och sjuksköterskor. Kvinnorna där tog 93 procent av sina poäng medan männen fick ihop 88.

Heltidsstudenter var förra året fler än tidigare, drygt 300 000 och de är troligen ännu fler i år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons