Annons
Nyheter

Det blir Nordens högsta hus

Vilka som ska rita Nordens högsta hus är nu utsett. Se fler bilder av huset i artikeln!
Nyheter • Publicerad 18 juni 2014
Foto: Serneke

Äran går till Amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill (SOM).

Skyskrapan kommer att stå på stadsdelen Lindholmen i Göteborg och sträcka sig hela 230 meter ovanför marken.

Annons

– Höghusbyggnaden ska stå klar till år 2019 och hela området bestående av totalt ca 200 000 m2 blandstad, skall stå klart till Göteborgs 400 årsjubileum år 2021, säger Ola Serneke, initiativtagare och VD på Serneke Group AB i ett pressmeddelande.

Fem olika bidrag på skyskrapor från arkitektkontor tävlade om det prestigefyllda uppdraget att föra upp just sitt monsterbygge. I dag segrade alltså förslaget Polstjärnan.

– Vi är mycket glada över att ha vunnit denna prestigefyllda tävling och är stolta över att få skapa en spektakulär byggnad och stadsdel för folket i Göteborg, säger Kent Jackson, Design Director på SOM.

Så här löd juryns motivering.

”Ett identitetsskapande förslag som tar ett smart helhetsgrepp om både skyskrapa och stadsmiljö. Förslaget integrerar närmiljön till en helhet som ger möjlighet till en levande stadsmiljö. Skyskrapans tydliga identitet ger karaktär och vitalitet till Lindholmen och blir Göteborgs nya landmärke och stolthet.”

Live-published photos and videos via Shootitlive(function(){var d=document,b=d.body,s=d.createElement('script');s.src='//s3-eu-west-1.amazonaws.com/shootitlive/shootitlive.load.v1.1.borastidning.js';b.insertBefore(s,b.firstChild);}())

Niclas Liljenby
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons