Annons
Nyheter

Demokratiprofil dömd till fängelse i Hongkong

En domstol i Hongkong dömer den fängslade publicisten Jimmy Lai till fem års fängelse för bedrägeri.
Hongkong • Publicerad 10 december 2022
Polis patrullerar utanför Jimmy Lais rättegång i förra veckan.Foto: Anthony Kwan/AP/TT

Enligt domen, den senaste i en serie fall mot framstående aktivister i Hongkong, har Lai gjort sig skyldig till olaglig uthyrning av kontorslokaler.

Jimmy Lai greps under ett tillslag mot stadens prodemokratiska rörelse, efter omfattande protester 2019.

Annons

Han är bland annat känd för att ha grundat den prodemokratiska Hongkongtidningen Apple Daily, som tvingades lägga ner i juni förra året. Då hade myndigheterna fryst tidningens tillgångar och gripit flera chefer, redaktörer och journalister.

Dessutom står Jimmy Lai anklagad under den kontroversiella och kritiserade säkerhetslagen som antagits av Peking-regimen i syfte att "skydda rikets säkerhet", ett åtal där han riskerar livstids fängelse.

Hongkong har tidigare haft relativt stor mediefrihet sedan överlämnandet från Storbritannien 1997. Men säkerhetslagen som drevs igenom 2020 har inneburit att pressfriheten kraftigt begränsats i Hongkong, och många bedömare har ansett lagen vara en ödesdiger spik i kistan för yttrandefriheten där.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons